2019. november 28. 11:45
mfor.hu

Botos Katalin közgazdászprofesszor, a Népesedési Kerekasztal konferencia tagja írta meg ezt a Magyar Nemzetben megjelent publicisztikájában.

A nyugdíjért való aggódás a sajtóban elsősorban a független és az ellenzéki lapokra jellemző, az aktuálisan hatalmon lévő kormánnyal barátságot ápoló médiumok érthető okokból szívesebben nézik rózsaszínebb szemüvegen keresztül a témakört. Legalábbis ez volt a felállás egészen a mai napig, amikor a Fidesz-KDNP kormány lapjában, a Magyar Nemzetben megjelent egy véleménycikk, mely gyakorlatilag kimondja: a jövőben a nyugdíjunk semmire se lesz jó.

A publicisztikát Botos Katalin közgazdászprofesszor, a Népesedési Kerekasztal konferencia tagja jegyzi. A szövegben Botos a nyugdíjrendszert érintő javaslatokat taglal, ám egészen hosszan ki is fejti, miért van rájuk szükség. Azért, mert a helyzet a jövőben tarthatatlanná válik:

"(...) A jelen rendszer nem fog megfelelő megélhetési lehetőséget biztosítani az időskorúaknak, tehát megfejelése egy kiegészítő nyugdíjelemmel feltétlenül szükséges lesz."

- csap bele a változtatás szükségességét ecsetelő részbe Botos, és a folytatásban arról ír, hogy a gyermekvállalás és -nevelés kétségtelenül alkalmas alapja lenne a szükséges pluszpénzek odaítélésének. Aztán azonnal vissza is tér a vészterhes jövőképhez:

"Erre a többletforrásra azonban mindenképpen szükség lesz, mert – megismétlem – a jelenlegi elvek alapján várható időskori járadék mindenképpen társadalmilag elfogadhatatlanul alacsony lesz. Nincs az a demokratikus európai kormány, amely ezt a rendkívül alacsony jövedelmi szintet el tudná fogadtatni az emberekkel, és a magyar társadalom sem tolerálná. Mindenképpen szükség lesz pótlólagos forrásokra."

Botos egyébként három nyugdíjreform-ötletet hoz fel: az első szerint a felnevelt és itthon dolgozó gyermekek személyi jövedelemadójából kiegészítést kellene juttatni szüleiknek, a második szerint a pluszforrás csak azokat illetné meg, akik nevelnek gyermeket, a többieknek a gyermekfedezetű nyugdíj helyett eszközfedezetű módszerekkel kellene takarékoskodniuk idős korukra. A szerző a harmadik utat tartja a jó megoldásnak, ami a jelen rendszer megfejelése lenne egy gyermekcsatornával: a mostani felállást kiegészítené egy gyermekvállalást honoráló állami juttatással, illetve ajánlott, államilag szigorúan garantált magán-nyugdíjpénztári megtakarítással.

(Magyar Nemzet)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.