TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Botos Katalin közgazdászprofesszor, a Népesedési Kerekasztal konferencia tagja írta meg ezt a Magyar Nemzetben megjelent publicisztikájában.

A nyugdíjért való aggódás a sajtóban elsősorban a független és az ellenzéki lapokra jellemző, az aktuálisan hatalmon lévő kormánnyal barátságot ápoló médiumok érthető okokból szívesebben nézik rózsaszínebb szemüvegen keresztül a témakört. Legalábbis ez volt a felállás egészen a mai napig, amikor a Fidesz-KDNP kormány lapjában, a Magyar Nemzetben megjelent egy véleménycikk, mely gyakorlatilag kimondja: a jövőben a nyugdíjunk semmire se lesz jó.

A publicisztikát Botos Katalin közgazdászprofesszor, a Népesedési Kerekasztal konferencia tagja jegyzi. A szövegben Botos a nyugdíjrendszert érintő javaslatokat taglal, ám egészen hosszan ki is fejti, miért van rájuk szükség. Azért, mert a helyzet a jövőben tarthatatlanná válik:

"(...) A jelen rendszer nem fog megfelelő megélhetési lehetőséget biztosítani az időskorúaknak, tehát megfejelése egy kiegészítő nyugdíjelemmel feltétlenül szükséges lesz."

- csap bele a változtatás szükségességét ecsetelő részbe Botos, és a folytatásban arról ír, hogy a gyermekvállalás és -nevelés kétségtelenül alkalmas alapja lenne a szükséges pluszpénzek odaítélésének. Aztán azonnal vissza is tér a vészterhes jövőképhez:

"Erre a többletforrásra azonban mindenképpen szükség lesz, mert – megismétlem – a jelenlegi elvek alapján várható időskori járadék mindenképpen társadalmilag elfogadhatatlanul alacsony lesz. Nincs az a demokratikus európai kormány, amely ezt a rendkívül alacsony jövedelmi szintet el tudná fogadtatni az emberekkel, és a magyar társadalom sem tolerálná. Mindenképpen szükség lesz pótlólagos forrásokra."

Botos egyébként három nyugdíjreform-ötletet hoz fel: az első szerint a felnevelt és itthon dolgozó gyermekek személyi jövedelemadójából kiegészítést kellene juttatni szüleiknek, a második szerint a pluszforrás csak azokat illetné meg, akik nevelnek gyermeket, a többieknek a gyermekfedezetű nyugdíj helyett eszközfedezetű módszerekkel kellene takarékoskodniuk idős korukra. A szerző a harmadik utat tartja a jó megoldásnak, ami a jelen rendszer megfejelése lenne egy gyermekcsatornával: a mostani felállást kiegészítené egy gyermekvállalást honoráló állami juttatással, illetve ajánlott, államilag szigorúan garantált magán-nyugdíjpénztári megtakarítással.

(Magyar Nemzet)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.