2019. november 14. 16:00

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a szociális munka napja alkalmából kedden beszélt a növekvő időskori biztonságról. Egy fontos dolog azonban nemcsak rejtve maradt, de meg is kérdőjelezi az államtitkár által említett növekvő biztonságot.

Az MTI tudósítása szerint kedden Rétvári Bence, a szociális munka napján, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság rendezvényén a növekvő időskori biztonságról beszélt több mutató alapján. Az államtitkár úgy fogalmazott, az emelkedő bérek magasabb nyugdíjjárulékot, így nagyobb nyugdíjat biztosítanak. Igen ám, viszont az emelkedő béreknek nemcsak ez az egyetlen kövektezménye - de erről picit később.

Rétvári szerint:

Jövedelmi szegénység kockázatának a legfrissebb adatok szerint Magyarországon a nyugdíjasok 10 százaléka volt kitéve, az EU-átlag közel 15 százalék. 

Egyrészt egész szembeötlő a tudósításban, hogy Rétvári beszédében három szegénységi mutatóval kapcsolatos információt mondott el. Ezek közül kettő esetében a friss adat mellett a 2010-es arányt is közölte, a kritikusabb, jövedelmi szegénység esetében pedig csak az EU-átlaghoz viszonyította a friss adatot.

A jövedelmi szegénységre visszatérve: a közlés alapján a magyar nyugdíjasok tényleg sokkal nagyobb anyagi biztonságban vannak, mint az EU átlaga. A megállapítás tényszerű és vitathatatlan, egy fontos információ azonban rejtve maradt: ez a 10 százalékos arány 2010 óta a legmagasabb ráta. Az elmúlt 8 évben egyre inkább elszegényedtek a nyugdíjasok, az Orbán-kormány második cikluskezdetének évében 4,6 százalékos volt a jövedelmi szegénység kockázatának kitettek aránya. Vagyis a duplájára emelkedett az arány. Így erősen megkérdőjeleződik, hogy vajon hogyan is kell érteni a növekvő időskori biztonságot.

Fotó: Pixabay Fotó: Pixabay

Jövedelmi szegénynek azokat nevezi a statisztika, akiknek jövedelme nem éri el a medián ekvivalens jövedelem 60 százalékát, vagyis a relatív szegénységi küszöb értékét.

Ez az érték tavaly havi 83 854 forintra jött ki, vagyis minden 10. nyugdíjas tavaly ennél kevesebb pénzből gazdálkodott egy hónapban.

Az, hogy a jövedelmi szegénység aránya a nyugdíjasok körében megduplázódott, és 4,6 százalékról 10 százalékra nőtt 7 év alatt, a szegénységi küszöb változásának eredménye. A bérek ugyanis jóval nagyobb mértékben növekednek, mint az infláció változásához kötött nyugdíjak. Ennek eredményeként a szegénységi küszöb is jóval feljebb került, csak 2017-et nézve ez az érték 8 százalékkal lett magasabb, miközben az átlagnyugdíj mindössze 3,2 százalékkal emelkedett. Így pedig a nyugdíjak kisebb ütemű növekedése miatt egyre többen csúsznak a szegénységi küszöb alá, vagyis így szegényednek el a nyugdíjból élők a statisztika alapján.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.