2p

2023. szeptember 1-től kezdve már nem 10 millió, hanem 20 millió forint az azonnali utalás értékhatára, vagyis akár ekkora összeg is megérkezik a címzetthez 5 másodpercen belül. Ilyen nagy összegű utalásnak már jelentős költsége lehet, de a megfelelő bankszámlacsomag kiválasztásával akár díjmentesen is megoldható az utalás.

A money.hu szakértői bankszámla-kalkulátor segítségével kiszámolták, hogy mekkora utalási díjjal járna 20 millió forint átutalása. Mindegyik hazai banktól egy bankszámlacsomagot választottak: azt, amelyikkel a legolcsóbb lenne a tranzakció.

A nagy összegű utalás díjait összehasonlító cikk tanúsága szerint öt bank kínál legalább egy olyan bankszámlacsomagot, amivel ingyenes lenne a húszmilliós utalás: ilyen bank az Erste, a Gránit, a K&H, a Raiffeisen és az UniCredit. Bizonyos számlacsomagok esetében havonta bármennyi utalás ingyenes, de a K&H-nál például csak havi öt átutalás hajtható végre díjmentesen. A bankok egyéb feltételeket is szabhatnak az ingyenességhez, például hogy az utaláshoz mobilbankot kell használni.

A CIB, az MBH, a MagNet és az OTP nem forgalmaz jelenleg olyan számlacsomagot, aminél ekkora összegű átutalás díjmentesen elvégezhető lenne. Az említett bankok esetében 20 millió forint átutalása 7138 és 31.692 forint közötti díjjal járna.

A banki díjak mellett az államnak tranzakciós illetéket is fizetni kell, ami utalás esetén 0,3 százalék, de maximum 10.000 forint. Ez azt jelenti, hogy 20 millió forint átutalásánál 10.000 forint tranzakciós illetékkel lehet számolni. A tranzakciós illetéket a bank átvállalhatja részben vagy egészben.

Az utalási díj nem az egyetlen költség, amire érdemes odafigyelni. A tranzakciós díjakat fontos összevetni az olyan egyéb költségekkel, mint a számlavezetési díj, a bankkártya éves díja vagy az sms-értesítések díja. Bankszámlát az összköltségek és a kedvezmények összevetése után célszerű választani – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!