4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokan nincsenek tisztában a magánkölcsönökre vonatkozó szabályokkal, például, hogy rokonoktól, ismerősöktől is lehet jogszerűen kamatot szedni – derült ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) online felméréséből. A válaszadók több mint fele adott már kölcsön pénzt közeli barátainak, ismerőseinek, de csak kevesebb mint egyharmaduk kapta azt vissza a megbeszélt határidőre. Az emberek alig több mint harmada tudta, hogy milyen lehetősége van a pénz visszaszerzésére akkor, ha az adós nem akarja vagy nem tudja rendezni a tartozást. Azzal azonban sokan tisztában vannak, hogy magánszemélyként bármekkora összegű kölcsönt lehet nyújtani.

Az infláció és a magas banki kamatok miatt többen fordulnak ismerősökhöz magánkölcsönért. A MOKK ezért online felmérésben kérdezett rá a magánkölcsönökkel kapcsolatos ismeretekre és szokásokra. Több mint százan töltötték ki a kérdőívet, többségük már adott kölcsön pénzt rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, és csak kevesebb mint egyharmaduk mondta azt, hogy semmi esetre sem nyújtanának kölcsönt senkinek.

Azoknak azonban, akik segítették már ki ismerőseiket, csupán szűk egyharmaduk kapta vissza a pénzét a megbeszélt határidőre, egyötödük pedig késve. A többiek ugyanakkor semmit, vagy csak egy részét látták viszont a kölcsönadott összegnek.

Érdemes írásban rögzíteni a kölcsönnyújtás részleteit

Annak ellenére, hogy a válaszadók csaknem kétharmada nem zárkózik el a kölcsönnyújtástól, sokan nincsenek tisztában a magánkölcsönökre vonatkozó szabályokkal, és az esetek majdnem felében még írásos nyoma sem volt a kölcsönnek.

Sokaktól kérnek kölcsön ismerősök, és gyakran nem kapják vissza
Sokaktól kérnek kölcsön ismerősök, és gyakran nem kapják vissza
Fotó: Depositphotos

Az ismerősöknek nyújtott kölcsönök esetében ugyanis gyakran kényes kérdés, hogy írjanak-e szerződést. A kitöltők csaknem fele nyilatkozta azt, hogy semmilyen írásos dokumentumot sem készítettek a pénz átadásáról, mert véleményük szerint ez barátok és rokonok között bizalmatlanságnak tűnne. Ugyan valóban nem kötelező írásban rögzíteni a kölcsönadást és annak részleteit, de mégis javasolt a kölcsönszerződést írásban megkötni. Még akkor is, ha biztosak vagyunk benne, hogy vissza fogjuk kapni a pénzt. Hiszen, ha az ismerőssel bármi történik, az örökösei nem feltétlen tudnak a tartozásról.

A felmérésre válaszolók közül szinte senki sem fordult ügyvédhez, közjegyzőhöz, holott a jogász közreműködése garancia arra, hogy a kölcsönszerződés megfelel a szükséges formai és tartalmi követelményeknek. Így érhető el, hogy a dokumentum kellő bizonyító erővel rendelkezzen, és ne hiányozzanak belőle olyan fontos részletek, mint a visszafizetés módja és határideje.

Amennyiben a kölcsönszerződést közjegyző készíti el, az közokiratnak számít, és az abban foglaltak közvetlenül, hosszadalmas és költséges pereskedés nélkül, bírósági végrehajtás útján is érvényesíthetőek. 

Magánszemélyként is lehet kamatot szedni

A válaszolók szűk harmada volt tisztában azzal, hogy magánszemélyként is lehet kamatot kérni, ezt semmilyen jogszabály sem tiltja. A többség tévesen úgy tudta, hogy csak a bankok szedhetnek kamatot. Azt azonban már a kitöltők több mint háromnegyede helyesen gondolta, hogy magánszemélyként bármekkora összeget kölcsön lehet adni, nincsen erre vonatkozó korlát. 

Nem tudjuk, hogyan szerezzük vissza a pénzünket

A válaszadók alig több mint egyharmada volt csak tisztában azzal, hogy hogyan szerezheti vissza a pénzét, ha az adós nem rendezi a fennálló tartozását a megbeszélt határidőre. 

Abban az esetben, ha a tartozás nem haladja meg a hárommillió forintot, csak fizetési meghagyásos eljárást lehet kezdeményezni a közjegyzőnél, ezt meghaladó tartozás esetén bírósághoz is lehet fordulni. 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!