<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A 25 alattiak az idéntől járó szja-mentességgel nemcsak nagyobb nettó jövedelmet kapnak, hanem több hitelt is vehetnek fel. Mivel az adómentesség a 25. életév betöltésével megszűnik, a felvehető kölcsön is rögtön kisebb lesz, ezért a hitelfelvételt fontolgató fiataloknak érdemes erre figyelni. 

A 25 év alatti munkavállalók januártól akár több tízezer forinttal magasabb nettó bérrel számolhatnak az szja-mentességnek köszönhetően. Ez egy esetleges hiteligénylésnél magasabb hitelösszeget és kiaknázható kamatkedvezményeket jelenthet, a 25. életév betöltése után azonban pénzt is bukhatunk miatta. A Bank360.hu összefoglalta, milyen lehetőségei vannak egy 25 év alatti hiteligénylőnek, ha személyi kölcsönt venne fel, és mire érdemes odafigyelni, ha véget ér a kedvezményes időszak. 

A 25 év alatti munkavállalók januártól élő szja-mentességének hatására a minimálbért keresők 133 ezer forint helyett 163 ezer forintot vihetnek haza nettóban, a garantált bérminimumot keresők pedig 172 900 forint helyett 211 900 forintot. A magasabb összeggel a szerencsésebbek már januárban, a többiek februártól számolhatnak.

Magasabb jövedelemmel a hiteligénylés is egyszerűbb

A néhány tízezer forinttal magasabb nettó jövedelem több szempontból is befolyásoló tényező lehet hiteligénylésnél. Egyrészt magasabb törlesztőrészletet tudunk vállalni, így a jövedelemarányos törlesztési mutatóra (jtm) vonatkozó szabályoknak könnyebb megfelelni, másrészt olyan kamatkedvezményre tehetünk szert, aminek köszönhetően olcsóbb lehet a hitelünk. A teljes futamidőre nézve ez akár több százezer forintot is jelenthet.

Nézzük meg egy konkrét példán keresztül, mennyit számít pontosan hiteligénylésnél a 25 év alattiak szja-mentessége a garantált bérminimum esetén.

(Kép: Pexels)
(Kép: Pexels)

Magasabb a felvehető hitelösszeg

A maximum felvehető hitelösszeget részben a jtm befolyásolja. Mivel személyi kölcsön igénylésnél legfeljebb a nettó jövedelem 50 százalékát teheti ki a havi törlesztőrészlet. A kedvezmény nélküli 172 900 forintos garantált bérminimummal számolva 86 450 forint lehet a maximum, amit hiteltörlesztésre lehet fordítani. 84 hónapos futamidővel számolva legfeljebb ötmillió forint igénylésére van így lehetőség.

Az szja-mentességgel számolva a nettó jövedelem 211 900 forint, ennek a fele 105 950. Ekkora törlesztőrészlet vállalásával akár 6,3 millió forintos hitelösszeg igénylésére is van lehetőség. A teljes hiteldíjmutató (thm) mindkét esetben 10,90 százalék.

Van olyan bank, ahol kamatkedvezményt érhet a különbség

A hitelintézetek többségénél a kamatfeltételeket tekintve nincs különbség 172 900 és 211 900 forint nettó jövedelem között - a kedvezőbb ajánlatok ugyanis általában nettó 250 ezer forint felett kezdődnek. Van azonban olyan hitelintézet is, ahol éppen 200 ezer forintnál húzták meg a határt, emiatt az szja-mentességnek köszönhetően akár kedvezőbb hitelt is lehet felvenni. Az MKB Banknál hárommillió forintos hitelösszeggel és 60 hónapos futamidővel kalkulálva 13,80 százalékos thm-mel vehető fel személyi kölcsön, ha 172 900 forint nettó jövedelmet igazolunk, a havi törlesztőrészlet így 68 244 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 4 094 640 forint. 211 900 forintos igazolt jövedelem mellett viszont a thm már csak 9,40 százalék, ami 62 261 forintos havi törlesztőrészletet és 3 735 660 forint teljes visszafizetendő összeget jelent. Vagyis az ötéves futamidő alatt több mint 350 ezer forinttal kell kevesebbet törlesztenie annak, aki jogosult az szja-mentességre.

Az előny elveszik 25 év felett, ami büntetéssel is járhat

A kedvezmény sajátossága, hogy a 25. életév betöltése után az szja-mentesség megszűnik, a nettó bér pedig ismét 15 százalékkal alacsonyabb lesz - hacsak nem emel bért a munkáltató. Ha csökken a nettó bér, és nem éri el kamatkedvezményhez szükséges szintet, a hitel drágább lesz, mint a kedvezményes időszakban volt - ez magasabb havi törlesztőrészletet jelent, ami a jövedelemcsökkenést is figyelembe véve nehezebb anyagi helyzetet jelent az adósnak. Erre érdemes odafigyelni és felkészülni már a hiteligénylés elindításakor - figyelmeztetnek a Bank360.hu szakértői.

Van, ahol 25 év alatt nem lehet egyedül személyi kölcsönt felvenni

A személyi kölcsön igénylésnek minden banknál van egy alsó korhatára, ami alatt egyáltalán nem, vagy csak idősebb adóstárs bevonásával lehet hitelt felvenni. Ez a korhatár korábban 18-23 év között volt, a Raiffeisen Bank azonban év elején változtatott: az egyedül beadott igényléshez legalább 25 évesnek kell lenni; 18 és 25 év között 25 évnél idősebb adóstárs bevonására van szükség. A nagyobb piaci szereplők közül az önálló igénylésnek az Erste Banknál 23 év az alsó korhatára, az OTP Banknál, a Takarékbanknál és a Budapest Banknál 21 év, a CIB Banknál és a Cetelemnél 20 év, a K&H Banknál, az MKB Banknál és a Cofidisnél pedig 18 év.