4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hitelfelvevők általában rutinosan veszik fel a kisebb összegű, gyorsan rendelkezésre álló személyi kölcsönöket. Azzal sem szokott gond lenni, hogy az áhított új otthonhoz szükséges, nagyobb elkötelezettséget igénylő lakáshitelek feltételeit szépen lassan megismerjék, és kiválasszák a számukra megfelelő ajánlatot - bár a Bank360 Lakáshitel kalkulátora segítséget nyújt, hogy a döntés valóban megfontolt legyen. Annál kevesebben ismerik viszont a két véglet közötti, mégis számos élethelyzetre jó megoldást nyújtó szabad felhasználású jelzáloghiteleket.

Egyesíti a személyi kölcsönök és a jelzáloghitelek tulajdonságait

A szabad felhasználású jelzáloghitelek nem kötődnek semmilyen, a folyósító bank által ellenőrzött felhasználási célhoz, ebben a személyi kölcsönökhöz hasonlítanak. Vagyis a lehetőségek tárháza végtelen, nem szükséges lakásra, autóra, vagy meghatározott tartós fogyasztási cikkre költeni a felvett összeget. Szolgálhat ez egy váratlan vészhelyzet megoldására, vagy akár egy éppen elinduló, máshonnan kölcsönt még nem kapó vállalkozás első szárnypróbálgatásait is fedezheti.

Mindez persze a személyi hitelekre is igaz, mégis, van egy alapvető különbség. A szabad felhasználású jelzáloghiteleket ugyanis jóval alacsonyabb kamatok mellett lehet felvenni, aminek a kiszámíthatóság az oka. Ez a hiteltípus ugyanis a lakáshitelekre is hasonlít annyiban, hogy fedezet igényel, meglévő ingatlanunkra jelzálogot kell bejegyeztetni. Az ehhez szükséges értékbecslés persze hosszabb időt vesz igénybe, és a hitel nem fizetése esetén a bank jogot formálhat a jelzálog alatt lévő ingatlanra.

Van olyan eset, amikor nincs versenytársa

Mindenképp érdemes tehát megfontolni a hitelfelvételt, de az előnyöket is érdemes számításba venni. A szabad felhasználású kölcsönök felhasználási célja minden esetben tetszőleges, ami a nagyobb összegű, például 10 millió forint feletti hitelekösszegeknél az egyedüli opcióvá teszi a hiteltípust. Kamatozása pedig a biztosíték miatt minden esetben kedvezőbb, mint a személyi kölcsönöké.

Ennyibe kerül a szabad felhasználású jelzáloghitel

Ha például 5 millió forintra lenne szükségünk, már 5 éves futamidővel is kedvező feltételekkel vághatunk bele a hitelfelvételbe a Bank360 Szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátora alapján, ha jövedelmünket a választott bankba érkeztetjük. A CIB bank már 94 167 forintos havi törlesztőrészlet mellett, mindössze 5,09 százalékos THM-mel kínál végig fix szabad felhasználású jelzáloghitelt. A teljes visszafizetendő összeg így mindössze 5 656 620 forint. Az Erste bank kínálta hitel törlesztőrészlete szintén csak 95 829 forint havonta, míg a Raiffeisen 96 873 forintos havi költségek mellett kínálja a szabad felhasználású jelzáloghitelt. A THM az utóbbi két esetben 6, illetve 6,26 százalék.

fotó: MTI
fotó: MTI

A THM a szabad felhasználású jelzáloghitelnél így valamivel magasabb, mint a kötött célú lakáshitelek esetében, de így is jóval alacsonyabb, mint a személyi kölcsönöknél. A Bank360 Személyi kölcsön kalkulátora nem mutat 7,82 százalékos THM alatt felvehető személyi kölcsönt 5 milliós összegnél, aminél mind a három fent bemutatott ajánlat költségei alacsonyabbak. Ezt a kamatköltséget spóroljuk meg azzal, hogy a bankot ingatlanunk fedezetként felkínálásával biztosítjuk, hogy megbízható adósok vagyunk.

Tavaly a személyi kölcsönt is helyettesítette

A szabad felhasználású jelzáloghitelek sokrétű felhasználását mutatja, hogy a tavaly kiesett személyi hiteleket részben ezek az ingatlanfedezet mellett köthető hitelek pótolták. Vagyis, mivel a THM-plafon megnehezítette a személyi kölcsönök felvételét a megszigorított hitelbírálat miatt, a hitelfelvevők elkezdték inkább a szabad felhasználású jelzáloghiteleket keresni. Ez nem is csoda, mert, mint azt már bemutattuk, a nagyobb elkötelezettség alacsonyabb kamatokkal jár a hiteltípus esetében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!