<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A hitelfelvevők általában rutinosan veszik fel a kisebb összegű, gyorsan rendelkezésre álló személyi kölcsönöket. Azzal sem szokott gond lenni, hogy az áhított új otthonhoz szükséges, nagyobb elkötelezettséget igénylő lakáshitelek feltételeit szépen lassan megismerjék, és kiválasszák a számukra megfelelő ajánlatot - bár a Bank360 Lakáshitel kalkulátora segítséget nyújt, hogy a döntés valóban megfontolt legyen. Annál kevesebben ismerik viszont a két véglet közötti, mégis számos élethelyzetre jó megoldást nyújtó szabad felhasználású jelzáloghiteleket.

Egyesíti a személyi kölcsönök és a jelzáloghitelek tulajdonságait

A szabad felhasználású jelzáloghitelek nem kötődnek semmilyen, a folyósító bank által ellenőrzött felhasználási célhoz, ebben a személyi kölcsönökhöz hasonlítanak. Vagyis a lehetőségek tárháza végtelen, nem szükséges lakásra, autóra, vagy meghatározott tartós fogyasztási cikkre költeni a felvett összeget. Szolgálhat ez egy váratlan vészhelyzet megoldására, vagy akár egy éppen elinduló, máshonnan kölcsönt még nem kapó vállalkozás első szárnypróbálgatásait is fedezheti.

Mindez persze a személyi hitelekre is igaz, mégis, van egy alapvető különbség. A szabad felhasználású jelzáloghiteleket ugyanis jóval alacsonyabb kamatok mellett lehet felvenni, aminek a kiszámíthatóság az oka. Ez a hiteltípus ugyanis a lakáshitelekre is hasonlít annyiban, hogy fedezet igényel, meglévő ingatlanunkra jelzálogot kell bejegyeztetni. Az ehhez szükséges értékbecslés persze hosszabb időt vesz igénybe, és a hitel nem fizetése esetén a bank jogot formálhat a jelzálog alatt lévő ingatlanra.

Van olyan eset, amikor nincs versenytársa

Mindenképp érdemes tehát megfontolni a hitelfelvételt, de az előnyöket is érdemes számításba venni. A szabad felhasználású kölcsönök felhasználási célja minden esetben tetszőleges, ami a nagyobb összegű, például 10 millió forint feletti hitelekösszegeknél az egyedüli opcióvá teszi a hiteltípust. Kamatozása pedig a biztosíték miatt minden esetben kedvezőbb, mint a személyi kölcsönöké.

Ennyibe kerül a szabad felhasználású jelzáloghitel

Ha például 5 millió forintra lenne szükségünk, már 5 éves futamidővel is kedvező feltételekkel vághatunk bele a hitelfelvételbe a Bank360 Szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátora alapján, ha jövedelmünket a választott bankba érkeztetjük. A CIB bank már 94 167 forintos havi törlesztőrészlet mellett, mindössze 5,09 százalékos THM-mel kínál végig fix szabad felhasználású jelzáloghitelt. A teljes visszafizetendő összeg így mindössze 5 656 620 forint. Az Erste bank kínálta hitel törlesztőrészlete szintén csak 95 829 forint havonta, míg a Raiffeisen 96 873 forintos havi költségek mellett kínálja a szabad felhasználású jelzáloghitelt. A THM az utóbbi két esetben 6, illetve 6,26 százalék.

fotó: MTI
fotó: MTI

A THM a szabad felhasználású jelzáloghitelnél így valamivel magasabb, mint a kötött célú lakáshitelek esetében, de így is jóval alacsonyabb, mint a személyi kölcsönöknél. A Bank360 Személyi kölcsön kalkulátora nem mutat 7,82 százalékos THM alatt felvehető személyi kölcsönt 5 milliós összegnél, aminél mind a három fent bemutatott ajánlat költségei alacsonyabbak. Ezt a kamatköltséget spóroljuk meg azzal, hogy a bankot ingatlanunk fedezetként felkínálásával biztosítjuk, hogy megbízható adósok vagyunk.

Tavaly a személyi kölcsönt is helyettesítette

A szabad felhasználású jelzáloghitelek sokrétű felhasználását mutatja, hogy a tavaly kiesett személyi hiteleket részben ezek az ingatlanfedezet mellett köthető hitelek pótolták. Vagyis, mivel a THM-plafon megnehezítette a személyi kölcsönök felvételét a megszigorított hitelbírálat miatt, a hitelfelvevők elkezdték inkább a szabad felhasználású jelzáloghiteleket keresni. Ez nem is csoda, mert, mint azt már bemutattuk, a nagyobb elkötelezettség alacsonyabb kamatokkal jár a hiteltípus esetében.