<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A Nyugdíjas Parlament vezetője arra emlékeztet, ha a Monetáris Tanács jövő keddi ülése után 18 százalékos átlagos inflációs számot mond be erre az évre, akkor nem elég, amit januárban kapnak.

Mint arról beszámoltunk, a kormány januártól 15 százalékkal emeli a nyugdíjakat. A mérték szokatlanul magas, de hát az infláció is. Annak éves mértéke novemberben 22,5 százalék volt, de ami a januárban szokásos nyugdíjemelés szempontjából lényeges, az az éves átlagos infláció. Amelynek friss, jövő évre várható mértékéről előrejelzést viszont a Magyar Nemzeti Bank csak a Monetáris Tanács jövő keddi ülése után tesz közzé.

Ezért is furcsállja a Nyugdíjas Parlament vezetője, hogy a kormány még ezelőtt döntött az emelésről. Mint Karácsony Mihály az ATV-nek felvetette,

"netalántán a miniszterelnök már tudja, hogy mit fognak bejelenteni, és előtte ő ezt már szerette volna leütni? Mert ha 18-at mond a Monetáris Tanács, ahhoz képest a 15 soványka".

Simonovits András nyugdíjszakértő pedig arra mutatott rá, hogy mivel az infláció folyamatosan változik, inkább az ütemezésen kellene változtatni. Mint fogalmazott: ez egy rossz rendszer, mert tavaly, amikor lehetett látni, hogy az infláció begyorsul, át kellett volna térni negyedéves emelésre.