<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MKIK elnöke a vágtató infláció miatt 200 ezer forintnál is magasabb minimálbért tart elfogadhatónak.

A bérfelzárkóztatást nagy ütemben kell meglépni, és figyelemmel kell lenni a felgyorsult inflációra, ezért elképzelhető, hogy még a korábban javasolt 200 ezer forintnál is magasabb minimálbér bevezetése szükséges - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a portfolio.hu-n megjelent interjújában.

Kérdés, hogy a háttérben lévő Varga Mihály pénzügyminiszter mit hall meg ebből (fotó: MTI)Kérdés, hogy a háttérben lévő Varga Mihály pénzügyminiszter mit hall meg ebből (fotó: MTI)

Európában a minimálbérre egyre inkább nem egy költségelemként tekintenek, hanem gazdaságfejlesztési eszközként. A minimálbér emelésével – ami az egész bérskálára hat – egyszerre nő a hatékonyság, javul a termelékenység. Aki nem képes arra, hogy ezt teljesítse, az egyszerűen kiesik a piacról - fejtette ki. Elismerte, hogy a minimálbért nem lehet a nyugati szintre emelni, de szerinte a bérfelzárkózásra versenyképességi elemként kell tekinteni.

"Szerintem a XXI. században olyan bért kell fizetni az embereknek, hogy el tudjanak menni nyaralni vagy tudjanak maguknak autót venni. Magyarországnak arra van szüksége, hogy jól képzett szakembereink legyenek, akiket megfizetnek a munkájukért, különben elmennek máshová dolgozni. Ha nem emeljük a fizetéseket, és nem képezzük a munkaerőt, akkor nem fogunk előre lepni."

- mondta az elnök, megjegyezve: a túl gyors béremelés ártalmas, de ha egyáltalán nem lesz ilyen, akkor végleg lemaradunk.

Parragh László kötelezővé tenné az angolt, hiába ódzkodnak ettől egyes politikusok. A világ angolul beszél, ezt mindenkinek meg kell értenie. Ezen kívül sokkal többet kellene költeni a szakképzésre és általában is az oktatásra, hogy a vállalkozások megfelelően használni tudják a modern informatikai rendszereket és eszközöket - érvelt. 

Az MKIK vezetője ezután hosszan ostorozta a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) a szerinte elhibázott inflációs politikája miatt. Bírálta például, hogy kampányszerű a versenyképesség javítása, az infláció visszaszorítása vagy a vállalatok támogatása. 

"Ezt nem lehet egyik napról a másikra befejezni, megszüntetni, ahogy a Növekedési Hitelprogrammal is történt. Be kellett volna jelenteni előre, hogy megszűnik. Ezért kellett a Széchenyi-kártya nulla százalákos hitelét bevezetni, a vállalatoknak ugyanis a kiszámíthatóság a legfontosabb. Ha ezt nem kapják meg, akkor jön az összeomlás." - fejtegette.

Sürgette, hogy az MNB és a Pénzügyminisztérium szorosan együttműködjön. Szerinte ha nem állnak helyre a folyamatok, és ha az az inflációs pálya megy tovább, amit most látunk, akkor még a 200 ezer forintos minimálbér is kevés lesz, hogy jobban éljenek az emberek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.