<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A személyi hiteleknél éltek legtöbben a halasztás lehetőségével, de épp ezen kölcsönöknél lesz a legmagasabb a moratórium ára. 

Az MNB adatai szerint májusban 1,3 millió lakossági kölcsönt – 2900 milliárd forintot - még mindig nem törlesztettek. A bankok a Népszava körkérdésére adott válaszai alapján a nyári hónapokban sem gyorsultak fel a kilépések, a Magyar Bankszövetség júliusi közleménye szerint akkor 1 millió lakossági ügyfél élt még mindig a fizetési moratóriummal. 

Sokba kerülhet a moratórium (Fotó: MTI)Sokba kerülhet a moratórium (Fotó: MTI)

A legnagyobb arányban – 67 százalékban – azonban még mindig a személyi hiteleknél éltek a visszafizetés halasztásának lehetőségével az adósok, pedig épp ezen kölcsönöknél lesz a legmagasabb a moratórium ára. A lakáshitelesek már az induláskor is kisebb arányban vették igénybe a moratóriumot, májusban pedig az arra jogosult, tavaly március előtt felvett hitelállomány 41 százalékát nem törlesztették, pedig itt arányaiban kisebb az ár.

Az MNB számításai alapján a személyi hitellel rendelkező adósok több mint felénél emiatt 40 százaléknál is nagyobb mértékben ugrana meg a teljes visszafizetendő összeg a 27 hónapos moratórium teljes kihasználása esetén (ha valóban jövő júniusig lesz hosszabbítás) - írja a lap. 

Egy 15 százalékos kamattal felvett 1,5 milliós személyi kölcsön esetében az eredeti hitelösszeg felét – 766 ezer forintot - ki kellene fizetnie pluszban annak az adósnak, aki még 5 évig törleszt a moratórium jövő júniusi megszűnése után. Ha viszont csak 7 százalék a kamat, akkor csak plusz 283 ezer forint lenne a moratórium ára. A 25 százalékos kamat viszont több, mint 1, 7 milliós többletköltséget jelentene.  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.