<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A személyi hiteleknél éltek legtöbben a halasztás lehetőségével, de épp ezen kölcsönöknél lesz a legmagasabb a moratórium ára. 

Az MNB adatai szerint májusban 1,3 millió lakossági kölcsönt – 2900 milliárd forintot - még mindig nem törlesztettek. A bankok a Népszava körkérdésére adott válaszai alapján a nyári hónapokban sem gyorsultak fel a kilépések, a Magyar Bankszövetség júliusi közleménye szerint akkor 1 millió lakossági ügyfél élt még mindig a fizetési moratóriummal. 

Sokba kerülhet a moratórium (Fotó: MTI)
Sokba kerülhet a moratórium (Fotó: MTI)

A legnagyobb arányban – 67 százalékban – azonban még mindig a személyi hiteleknél éltek a visszafizetés halasztásának lehetőségével az adósok, pedig épp ezen kölcsönöknél lesz a legmagasabb a moratórium ára. A lakáshitelesek már az induláskor is kisebb arányban vették igénybe a moratóriumot, májusban pedig az arra jogosult, tavaly március előtt felvett hitelállomány 41 százalékát nem törlesztették, pedig itt arányaiban kisebb az ár.

Az MNB számításai alapján a személyi hitellel rendelkező adósok több mint felénél emiatt 40 százaléknál is nagyobb mértékben ugrana meg a teljes visszafizetendő összeg a 27 hónapos moratórium teljes kihasználása esetén (ha valóban jövő júniusig lesz hosszabbítás) - írja a lap. 

Egy 15 százalékos kamattal felvett 1,5 milliós személyi kölcsön esetében az eredeti hitelösszeg felét – 766 ezer forintot - ki kellene fizetnie pluszban annak az adósnak, aki még 5 évig törleszt a moratórium jövő júniusi megszűnése után. Ha viszont csak 7 százalék a kamat, akkor csak plusz 283 ezer forint lenne a moratórium ára. A 25 százalékos kamat viszont több, mint 1, 7 milliós többletköltséget jelentene.