2p

Rengeteget módosították a jogszabályt, de még mindig durva egyenlőtlenségek vannak, az pedig kérdéses, hogy az uniós határidőt betartja-e a kormány az új törvénnyel.

A szintén a Klasszis Médiához tartozó laptársunk, a Piac és Profit legutóbbi, az Oltalom Rádióval közösen létrehozott Nyugdíjszerviz című műsorában több szakértő is megszólalt a nyugdíjtörvénnyel kapcsolatban.

A magyar kormány és az Unió megállapodásának értelmében új jogszabályt kellene elfogadni 2025. március 31-éig, és ez több szempontból is aktuális lenne, hiszen az 1997-es jogszabályt már annyiszor (84-szer) módosíították, hogy Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint

"már az anyja sem ismerne rá".

A szakember szerint az Európai Unió nagyobb igazságosságot vár el a készülő törvénytől, ami elsősorban a különbségek csökkentését jelenti. Az elfogadhatatlan nagyságú eltéréseket egyrészt a területi különbségek okozzák, másrészt a nyugdíjazás óta eltelt idő. A régiókban nem ugyanakkora jövedelmekre lehet szert tenni, a csak inflációkövető nyugdíjemelések pedig fokozzák a különbségeket, hiszen a munkabérek növekedése tendenciájában jóval meghaladja az inflációt. Ezért a friss nyugdíjasok járandósága jóval magasabb pozícióból indul, mint ahová az inflációval növelt nyugdíjak az évek során eljutnak. Ma már százszoros különbségek is előfordulnak a magyar nyugdíjrendszerben.

Ennek ellenére Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztőjének kétségei vannak afelől, hogy valóban betartja-e a kormány az ígéretét az új törvény elfogadásáról, pedig ezzel lehetne orvosolni az olyan problémákat is, hogy jelenleg 440 ezer nyugdíjas kap havi 120 ezer forintnál, a hivatalosan ugyan meg nem nevezett létminimumnál is alacsonyabb összeget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!