4p

Kijöttek az Mfor Nyugdíjas Árkosár felmérésének friss adatai. Sok kommentet kaptunk, ezekből idézünk.

Laptársunk, a Privatbankár évek óta elkészíti a fogyasztói árkosár indexeit, amelyben ugyanazon termékek árait veti össze az elmúlt időszakokhoz képest. Az elemzés többféle árkosárral is dolgozik, létezik egy úgy nevezett nyugdíjas árkosár, amely jellemzően a nyugdíjasok által vásárolt termékekre épül. A csökkenés itt volt érezhető elsősorban a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Ugyanakkor a családosak bevásárlásánál ilyen mértékű árcsökkenés nem volt érzékelhető a kosár összetételének eltérősége miatt.

Kaptunk is sok felháborodott kommentet. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az elmúlt években főként tavaly jelentős mértékű volt az infláció, az árcsökkenés pedig elsősorban néhány termékfajtát: gyümölcsöket és tejtermékeket érintett és a csökkenés nem jelenti azt sem, hogy visszaálltak volna az árak akár a 2022-es év eleji szintre, pusztán annyi történt, hogy ezen termékek valamivel kevesebbe kerülnek, mint az infláció csúcsán 2022 végén és 2023 elején.

Lássuk, mit szóltak a fenti cikkhez az olvasóink:

Zoltán nem hiszi el, hogy ilyen megtörténhet, pedig az adatok mindig ugyanazon termékek és áruházak árain alapulnak:

Tessék már megírni, hogy hol találom ezeket a boltokat!

Gergelynek természetesen abban igaza van, hogy a 10 százalékos infláció nem árcsökkenést jelent. Ellenben a cikk ilyet nem is állít. 10 százalékos infláció nem árcsökkenést jelent, hanem azt, hogy az árak nem nőttek akkora mértékben az elmúlt évhez képest, mint korábban. Vagyis a korábbi 20-30 százalék emelkedés megmaradt és azon felül is volt még 10 százalék.

Az infláció csökkenése ekkora áremelkedés után általában a visszaeső kereslet miatt van. Szimplán az emberek már nem tudnak vásárolni és emiatt a boltok már nem tudnak nagy mértékben árat emelni. Semmi köze a kormány intézkedéseihez - sőt, némelyik intézkedés még fokozta is az inflációt - csak a magyaroknak már megfizethetetlen lenne az ennél is magasabb ár.

Sándor szerint:

A kormány nagy dicsőségnek tartja az " eredményt ", holott az uniós átlagnak még mindig a háromszorosa. Nem is fogjuk érezni, hogy csökkentek az árak, legfeljebb lassabban nőnek.  

Győző véleménye:

Egy másik felmérésben jóval magasabb összeg - 34+ ezer-, és jóval kisebb csökkenés, mindössze ezer forint - szerepel. Szóval a bezuhanás nem igazán a megfelelő kifejezés. Most az, hogy aki boltba jár, és nyilván nagyjából ugyanazokat az árukat keresi, és csak emelkedést tapasztal folyamatosan, nem fogja beszopni ezeket a hozsannázó cikkeket, már szóra sem érdemes?

Kati szerint:

Megnézném, hogy mit vett az a nyugdíjas, aki 27.128 forintot költ egy hónapban a bevásárláskor. Lehet, hogy életművész, de a legtöbb ember egy alkalommal hagy ott ilyen összeget és nem egy hónapra.

Julcsi:

Nos, nem tudom... biztosan bennem van a hiba, de olyan nagy áresést nem látok.    

Gyöngyi megjegyzése:

részemről ez örömhír, de mi is változott a kereskedők árkalkulációjában? Semmi, nem ment le a világbajnok ÁFA, nem csökkentek jelentősen az energiaárak, a bérek viszont nőttek (elvileg) sőt, akkor eddig miért is emelték ilyen mértékben? Na, ez az 1 milliós kérdés!

Mária véleménye:

Miért nem alkalmaztak 22-ben árfigyelő rendszert , hogy ne szabaduljanak el az árak. A különadókat ne hárítsák a vásárlókra, mert most a tavalyi hatalmas infláció miatt ez a csökkenés nem érzékelhető. Nem nőttek a jövedelmek úgy ... rosszabbul élünk már évek óta, sajnos.

Irénke:

Igen, új módi van. Jól felemelték, vehetsz egyet, de ha olcsóbban akarod: vegyél két db-t. Ez mi, árcsökkenés?? A jövő héten már csak drágán lesz egy db.

Pál kommentje:

Be kell menni a boltba és ott megnézni mit vesznek a nyugdíjasok nagy százaléka és utána írni statisztikát!!! Nem csirkemellet, hanem párizsit se nagyon tud sok idős ember venni!!! Tej- kenyér- cukor- étolaj- tészta félék- rizs- burgonya...sorolhatnám amik nem olcsóbbak, hanem drágábbak lettek!! A gyümölcsöket meg csak nézegetik!!!

Zoltán szerint:

Azért a zuhanástól még messze van. Menjenek ki vidékre, nézzek meg. Ott, ahonnan nem tud az ottmaradt idős lakosság máshova menni vásárolni, szóval ott mennyibe is kerül az élet. Ahol pedig elérhető a multi is, ott a rugalmatlan kis boltoknak annyi.

Mondja el véleményét, írjon olvasói levelet az [email protected] e-mail-címre vagy kommenteljen bátran az mfor.hu Facebook oldalán: https://www.facebook.com/MenedzsmentForum !
    

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!