5p

Számos támogatással és kedvezménnyel élhetnek azok a családok, akik három vagy több gyermeket nevelnek vagy terveznek, ezeket szedtük most csokorba. Az első lépés mindig, hogy igénylés előtt alaposan utána kell járni a jogosultsági feltételeknek.

CSOK a 3 gyermekes családnak

A három vagy többgyermekesek számára számottevő összeget jelent a CSOK támogatás, és kedvező kamattámogatott hitelt vehetnek fel ingatlanvásárlására:

 • vissza nem térítendő támogatás használt lakás, ház vásárlására: 2.200.000 Ft (4 vagy több gyermek után 2.750.000 Ft)
 • vissza nem térítendő támogatás új lakás építésére, vásárlására 10.000.000 Ft
 • kamattámogatott hitel használt vagy új lakás/ház esetén legfeljebb 15.000.000 Ft

A CSOK igénybevételével vásárolt vagy épített új lakóingatlanokra visszaigényelhető az ÁFA, illetve a CSOK-kal vásárolt ingatlanok után nem kell vagyonszerzési illetéket sem fizetni.

A CSOK igényléséhez azonban számos feltételnek kell megfelelni. A feltételrendszer széleskörű, kiterjed a személyi feltételekre, a gyermekvállalással, gyermekekkel kapcsolatos feltételekre és az ingatlannal kapcsolatos elvárásokra is. Ugyanis bármilyen ingatlanra nem vehető fel CSOK. Alapvető feltétel, hogy a hasznos alapterület a benne élő család létszámához mérten optimális legyen. Ez azt jelenti, hogy a jogszabály szerint 3 gyermekes család esetén egy új ház (építés, vásárlás) hasznos alapterülete minimum 90 m2-es kell, hogy legyen, egy új vagy használt lakás, használt ház pedig minimum 60 m2-es (4 vagy több gyermek és használt lakás esetén 70 m2 a minimum).

A többgyermekeseknek szóló otthonteremtési kamattámogatott kölcsönnek - más hitelekhez hasonlóan - még az is feltétele, hogy a hitelt nyújtó bank a saját hitelbírálati szempontjainak szerint hitelképesnek minősítsen.

Falusi CSOK 3 gyermekkel

Ha olyan településen vásároltok ingatlant, ahol Falusi CSOK is elérhető, akkor akár a vásárlással egyidejűleg bővíthetitek és korszerűsíthetitek is a megvásárolt házat.

Babaváró - ha szeretnétek még gyermeket

A Babaváró hitel egy szabadon felhasználható állami támogatási forma. Alapvető feltétele, hogy a felvétele utáni 5 évben gyermeketek szülessen, így a Babavárót akkor érdemes felvenni nagycsaládosként (is), ha szeretnétek még legalább egy gyermeket. Ugyanis csak a hitelfelvétel után született gyermekek számítanak, a már meglévőek nem. Jogszabály ugyan nem tiltja meg senkinek a Babaváró hitel felvételét, azonban a gyermekvállalás nem teljesítése az igénybe vett kamattámogatás visszafizetését vonja maga után.

Azoknak a házaspároknak, akik viszont még csak tervezik a gyermekvállalást, arra érdemes különösen figyelniük, hogy a feleség életkora 18 és 40 év között legyen (nem töltheti be a 41-et).

A Babaváró konstrukció egyébként többféle támogatást is magában foglalhat, ugyanis a hitel eleve kamatmentes, és az is marad, ha 5 éven belül gyermeke születik az igénylő párnak. A második gyermek születése után a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik baba után pedig a fennálló tartozás egészét engedi el az állam. Minden gyermek születésekor kérhető a törlesztés szüneteltetése 3 (ikrek esetében 3+2) évre.

Hiteltartozás-csökkentése 3 gyermekes családoknak

A második gyermeket vállalók 1 millió forinttal csökkenthetik jelzáloghitel tartozásukat, míg a harmadik gyermeknél 4 millió forinttal csökkenthető a visszafizetendő összeg. Minden további gyermek születése esetén 1 millió forint elengedést lehet kérni.

 • Diákhitel- tartozás felfüggesztés, csökkentés, elengedés

Adózási kedvezmények

 • Családi adókedvezmény: összege három gyermeknél maximum 99.000 Ft
 • Négy- vagy többgyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentessége
 • 25 év alattiak SZJA-mentessége
 • 30 év alatti anyák SZJA-mentessége

Gyermek után járó pénzbeli ellátások

 • Csecsemőgondozási díj (CSED): Összege az igénylő jövedelme alapján megállapított naptári napi alap 100 százaléka.
 • Gyermekgondozási díj (GYED), nagyszülői GYED, nevelőszülői GYED, diplomás GYED, GYED Extra: A GYED összege maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet.
 • Gyermekgondozást segítő ellátás (GYES): Összege havi 28.800 Ft.
 • Gyermeknevelési támogatás (GYET): Összege havi 28.500 Ft.
 • Családi pótlék: Havi összege 3 vagy több gyermek után 16.000 Ft gyermekenként. Egyszülősként 17.000 Ft, tartósan beteg és súlyosan fogyatékos gyermeket nevelők esetén 23.300 Ft, nagykorú fogyatékos gyermeket nevelők esetében pedig 20.300 Ft gyermekenként.
 • Gyermekek otthongondozási díja (GYOD): Havi összege bruttó 232.000 Ft.

Egyéb támogatások, kedvezmények

 • Anyasági támogatás: 64.125 Ft gyermekszületéskor.
 • Életkezdési támogatás, Babakötvény: Az életkezdési támogatás egyszeri 42.500 Ft. Ez Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával növelhető, melyet a szülők (törvényes képviselők) nyithatnak meg. A Start-számlára a szülők, más magánszemélyek és önkormányzatok is fizethetnek be. Az állam a befizetések után évente jóváírja az éves befizetés összegének 10 százalékát, max. 12.000 Ft-ot.
 • Helyi önkormányzati és egyéb támogatások
 • Gyermekétkeztetési díjkedvezmény
 • Ingyenes tankönyv
 • Részmunkaidő, gyermekek utáni pótszabadság
 • Nagycsaládos földgáz gázárkedvezmény
 • Nyelvvizsga és KRESZ-vizsga díjának visszatérítése
 • Nagycsaládos utazási kedvezmények

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!