2018. július 1. 14:16
mfor.hu

A magyarok egyre többet költenek nyaralásra, a megtakarítási célok között évek óta az utazás az egyik legnépszerűbb, viszont az öngondoskodás egyre hátrébb szorul a sorban. Az OTP Bank tavalyi kutatása szerint a megkérdezettek negyede (24%) külföldi vagy belföldi útra szeretett volna félretenni – derül ki az OTP Bank 2017-es Öngondoskodási Indexének eredményéből.

Tény, szívesen nyaral a magyar: a KSH adatai szerint 2017-ben a nyári hónapokban több mint 129 milliárd forintot költöttünk csak belföldi utakra, ami több mint 25 százalékos bővülést jelent a 2013-as adathoz képest. 

Az emberek utazás iránti vágyát tükrözi az OTP Öngondoskodási Indexének utóbbi években mért eredményei is. Ezekből kiderül; a 2012-es adathoz képest megduplázódott azoknak a száma, akik belföldi vagy külföldi útra terveztek megtakarítani. 

Azonban, ha a tervek megvalósításáról van szó, akkor picit változik a kép. 2017-ben csak minden ötödik magyar tudta megvalósítani külföldi vagy belföldi utazási tervét.

A nyugdíjas évekre tervezett öngondoskodás pedig egyre hátrébb kerül a rangsorban, ahogy az ilyen célú tervek megvalósítása is. Tavaly a magyarok mindössze 10 százaléka tervezett megtakarítani kifejezetten a nyugdíjas éveire, és mindössze 6 százalékuknak sikerült az elmúlt egy évben ilyen célt megvalósítani, amely csökkenést mutat az előző évek eredményeihez képest. 


"Azt tapasztaljuk, hogy a rövid távú, kézzelfoghatóbb megtakarítási célok, mint amilyen a nyaralás, az elektronikai cikkek, vagy éppen a ruhatár bővítése egyre népszerűbbek. Míg évről-évre egyre kevesebb figyelmet fordítunk az öngondoskodásra, amellyel biztosíthatnák a boldog nyugdíjas éveket. Ráadásul a felméréseink azt mutatják, hogy sok megtakarítási célú terv a gondolat szintjén ragad, ami tovább ront a helyzeten” – mondja Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója. "Pedig egy megtervezett, időben elkezdett és személyre szabott megtakarítási tervvel az utazás mellett egyszerre akár több célt is megvalósíthatunk" - tette hozzá.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!