TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Ennyibe kerül ott a COVID-19 kezelése.

Bátor/magabiztos/eszetlen vállalást tett Üzbegisztán: bejelentették, hogy a kormány 3 ezer dollárt fizet minden turistának, aki az országba utazik nyaralni, és ott elkapja a koronavírust. Azért ennyit, mert az üzbégeknél a becslések szerint ennyibe kerül a betegség kezelése. Az akciót Savkat Mirzijojev elnök még június 19-én jelentette be, de itthon talán nem kapott még elég visszhangot.

Az ezzel a lendülettel június 20-án útnak indított "Üzbegisztán: garantált a biztonságos utazás" elnevezésű kampány a nemzetközi turistáknak kínálja fel a megbetegedés-kompenzációs garanciát, ám itt is vannak korlátozások. A látogatóknak a helyi utazási irodák csoportos utazásait kell igénybe venni, az állam csak így tudja garantálni az egészségügyi biztonságukat. Megbetegedés esetén a 3 ezer dollárt a nemzeti válságkezelési alapból folyósítják.

Már előttünk kiszínezték a térképet

Üzbegisztán június 15-től fogad ismét nemzetközi repülőjáratokat, de a beutazás a - magyarhoz hasonló, de már korábban bevezetett - ország-színkódoktól függ. Az üzbég turisztikai hivatal honlapja szerint a repterek a stabil egészségügyi és járványügyi helyzettel rendelkező országoknak nyitottak, akik itt is zöld besorolásúak. Ezek az üzbégeknél Japán, Kína, Dél-Korea és Izrael (nálunk például Japán és Kína sárga besorolású). Aki innen utazik Üzbegisztánba, annak nem kell karanténba mennie.

Sárga kategória: akik az elmúlt 14 napban az Európai Unió országaiban, Malajziában, Thaiföldön és Szingapúrban tartózkodtak, 14 napig házi karanténba kell menniük.

Piros országok: az Egyesült Arab Emírségekből, Törökországból, Iránból, Afganisztánból, Oroszországból és más FÁK-országokból érkező személyeket Üzbegisztánban speciális intézményekben 14 napig karanténellenőrzésnek vetik alá. Andižán, Bukhara és Urgench repülőtereit egyébként augusztus elsejétől nyitják meg teljes mértékben a nemzetközi légitársaságok számára, ekkor a járatok számára és az irányokra vonatkozó minden korlátozás megszűnik.

A Chorsu bazár Taskentben, Üzbegisztán fővárosában. (Forrás: Depositphotos) A Chorsu bazár Taskentben, Üzbegisztán fővárosában. (Forrás: Depositphotos)

Aki mindezek után hanyatt-homlok loholna Üzbegisztánba, az jó, ha tudja, hogy az országon belül is vannak színkódos megkülönböztetések. Üzbegisztán területe alapból három zónára lenne felosztva: piros (ahol a legtöbb fertőzött beteget regisztrálták), sárga (kis számú fertőzött) és zöld (teljesen mentes a COVID-19-től). Viszont 2020. július 10. és augusztus 1. között az Üzbég Köztársaság teljes területe a vörös zónában van.

Neki lehet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt csütörtökön látogatott Üzbegisztánba, holott az ország a magyar koronavírus-kockázati besorolás szerint vörös kategóriás, innen tehát nem lehet beutazni Magyarországra. Taskenti jelenésekor az MTI-nek hazatelefonálva Szijjártó amúgy egyebek mellett arról beszélt, hogy a magyar cégek piacra lépését az Eximbank 95 millió dolláros (mintegy 29,5 milliárd forintos) hitelkerettel támogatja, illetve arról, hogy a koronavírus-világjárvány európai csúcspontján Magyarország 650 ezer maszkot kapott Üzbegisztántól, szóval a két ország közti kapcsolat még sohasem volt ilyen aktív.

Hogy Szijjártó aztán megúszta-e megfertőződés nélkül Taskentben, az a legnagyobb biztossággal csak július 30-án lesz megállapítható, a koronavírus két hetes lappangási ideje leteltével. De ha pórult járt is, a 3 ezer dolláros kompenzációra nem lesz jogosult, hiszen nem turistaként, és nem egy helyi iroda csoportos útjára érkezett, hanem dolgozni jött.

Üzbegisztánban egyébként a mai adatok szerint a vírus elszabadulása óta 18 171 beteget azonosítottak, ám hivatalosan csak 96-an haltak meg a betegséggel összefüggésben, ami nagyon jó aránynak számít.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.