4p

A pénzintézeti csoport biztosítói ágazata minimális nettó pozitív eredményről számolt be legújabb kimutatásában, a banki ág ennél sokkal jobb eredményt tudott elérni.  

A K&H Bank 70,8 milliárd, a K&H Biztosító viszont csak 0,1 milliárd forintos nettó eredményt ért el 2023 első háromnegyed évében - közölte a csoport. A bank eredménye a bővülő ügyfélbázisnak, a piaci átlag fölötti hitelezésnek és a hitelekre képzett alacsony értékvesztésnek köszönhető. A bank adózás utáni eredménye a január-szeptemberi időszakban elérte a 70,8 milliárd forintot

Az egész évre befizetendő extraprofitadó miatt a K&H Biztosító nyeresége mindössze 0,1 milliárd forint volt.

A bank költségei 18,5 százalékkal növekedtek, ami meghaladta a bevételek 18,1 százalékos emelkedését. A költségek emelkedését a magasabb bankadók és az inflációval összefüggő költségnövekedés okozta.  

A bank hitelállománya egy év alatt 8 százalékkal bővült, és elérte a 2773 milliárd forintot. A K&H az év első kilenc hónapjában 454 milliárd forintnyi új hitelt nyújtott. A vállalati hitelek állománya egy év alatt 12 százalékkal bővült.

A pénzintézet továbbra is erős pozíciókkal rendelkezik a lakáshitelpiacon, a harmadik negyedévben minden hatodik új lakáshitelt a K&H folyósított – közölte a bank.

Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója elmondta: „Az idei év első kilenc hónapjában a K&H jó teljesítményt nyújtott – az adózás utáni nyereségünk elérte a 70,8 milliárd forintot. Az eredmények hajtóerejét a hitelezés és a bővülő ügyfélbázis képezte. A vállalati hitelezésben a január-szeptemberi időszakban lakossági ügyfelek száma meghaladta a 821 ezret, ami éves szinten 5 százalékos növekedést jelent. A rendszeres jövedelem-átutalással rendelkező ügyfeleink száma átlépte az 568 ezret - mondta a vezérigazgató.

2023 első kilenc hónapjának pénzügyi eredményei:

  • A K&H Bank 70,8 milliárd forintos adózás utáni nyereséget ért el. A bevételek 18,1 százalékkal, a költségek pedig 18,5 százalékkal emelkedtek, amit az extraprofitadó, az egyéb bankadók és az általános inflációs nyomás okozott. A különadók nélkül a bank működési költségei éves szinten 16 százalékkal emelkedtek. A teljes hitelállomány egy év alatt 8 százalékkal 2773 milliárd forintra nőtt, míg az új vállalati és lakossági hitelek volumene elérte a 454 milliárd forintot a 2023. január-szeptemberi időszakban.
  • Az új lakossági jelzáloghiteleknél a K&H piaci részesedése 15,4 százalékra emelkedett 2023. harmadik negyedévében az előző negyedévi 10,7 százalékról, a teljes lakossági hitelállomány pedig egy év alatt 3 százalékkal bővült. A pénzintézet pozíciója a lakáshitelek terén erős: a harmadik negyedévben minden hatodik új lakáshitelt a K&H folyósított.

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta: „2023 első kilenc hónapjában a Biztosító nettó nyeresége 0,1 milliárd forintot tett ki, mivel a teljes év extraprofitadóját az első negyedévben elkönyveltük. A tavalyi év azonos időszakában az éves extraprofitadó 0,03 milliárd forintos veszteséget eredményezett."

A bank igen, a biztosító mérsékelten ment a legutóbbi időszakban.
A bank igen, a biztosító mérsékelten ment a legutóbbi időszakban.

A nem életbiztosítási üzletág díjbevétele éves szinten 16 százalékkal 52,3 milliárd forintra nőtt. Minden üzletág kétszámjegyű növekedési rátát ért el az előző évhez képest, ami a piacot meghaladó bővülést jelent. Összesen 18 százalékos éves növekedéssel az életbiztosítások is jól teljesítettek, köszönhetően a befektetéshez kötött, rendszeres díjas nyugdíjbiztosításoknak és a szintén befektetéshez kötött egyszeri díjas termékeknek.

Az átlagos kárkifizetések az általános költségek és az  infláció miatt is jelentősen emelkedtek. Ez a gépjármű kötelező felelősségbiztosítások esetében +19 százalékot jelentett, a casconál +16 százalékot, a lakásbiztosításoknál pedig +13 százalékot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!