TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. május 12. 10:40

Miután csütörtökön napvilágot látott, hogy az MVM-csoport 508 millióval támogatta a "Fidesz munkásőrségét" a Civil Összefogás Fórumot (CÖF), illetve a mögötte álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt (CÖKA) sok kérdés vetődik fel.

A vállalatok civil szervezeteket normális esetben a Társadalmi Felelőssegvállalási (angolul Corporate social responsibility, röviden CSR) programjuk, irányelveik alapján támogatnak. Érdekes tehát megnézni, hogy mi áll az MVM ilyen programjában.

Az MVM Társadalmi Felelőssegvállalási Irányelveit tartalmazó dokumentum szerint "A társaság több évtizedes szakmai múltjára, tapasztalatára épít, ugyanakkor a márka-, illete az egyetemes értékek megőrzése mellett folyamatosan képes a megújulásra. Kiemelt márkaértékei a kiváló minőség, a kimagasló teljesítmény, a dinamikus fejlődés, és az innováció. Ennek megfelelően társadalmi felelősségvállalásban is olyan kezdeményezéseket, programokat, eseményeket és esetleg személyeket kíván támogatni, amelyek úgy céljaikban, mint eredményeikben illenek a csoport presztízséhez, nívójához."

Valószínűsíthető, hogy egy ekkora összegnél a döntési hierarchia egy magasabb pontján bólintottak rá a támogatásra, így aligha képzelhető el, hogy az MVM vezetője ne ismerné a CÖF tevékenységét, vagy éppen a szervezet arcának számító Bayer Zsolt kijelentéseit. Utóbbi rendszeresen kirekesztő, gyűlöletkeltő kijelentéseket tesz, ezek pedig aligha felelnek meg az MVM programjában rögzített egyetemes értékeknek. A minap hangzott el például a mondata, amely szerint a civil szervezeteket "megbélyegző" törvény ellen tiltakozókat:

"Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön. Ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat...”

Érdekesség az is, hogy a CÖF (4 pontos programja alapján) szándékai szerint (a nem is 508, hanem a 400 millió + 27 százalékos áfányi forintból) egyebek mellett a népfelség elvére alapozott civilitika tudományágának kidolgozására költenének. Bayernek a civilekhez való hozzáállása alapján csak bízni lehet benne, hogy ez nem valami új jakobinus diktatúra alapjainak lerakását jelenti. A megítélt másik három pont kapcsán azok fontosságát lehet hangsúlyozni, a probléma, hogy az ezekért hosszú évek óta dolgozó szervezeteket valahogy eddig elfelejtették támogatni.

Megjegyezzük, hogy az MVM honlapján fellelhető számos támogatás legyen szó környezetvédelemről, kultúráról vagy sportról egyébként valóban a vállalat által rözített elvek mentén történik. 

KB
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.