Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Miután csütörtökön napvilágot látott, hogy az MVM-csoport 508 millióval támogatta a "Fidesz munkásőrségét" a Civil Összefogás Fórumot (CÖF), illetve a mögötte álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt (CÖKA) sok kérdés vetődik fel.

A vállalatok civil szervezeteket normális esetben a Társadalmi Felelőssegvállalási (angolul Corporate social responsibility, röviden CSR) programjuk, irányelveik alapján támogatnak. Érdekes tehát megnézni, hogy mi áll az MVM ilyen programjában.

Az MVM Társadalmi Felelőssegvállalási Irányelveit tartalmazó dokumentum szerint "A társaság több évtizedes szakmai múltjára, tapasztalatára épít, ugyanakkor a márka-, illete az egyetemes értékek megőrzése mellett folyamatosan képes a megújulásra. Kiemelt márkaértékei a kiváló minőség, a kimagasló teljesítmény, a dinamikus fejlődés, és az innováció. Ennek megfelelően társadalmi felelősségvállalásban is olyan kezdeményezéseket, programokat, eseményeket és esetleg személyeket kíván támogatni, amelyek úgy céljaikban, mint eredményeikben illenek a csoport presztízséhez, nívójához."

Valószínűsíthető, hogy egy ekkora összegnél a döntési hierarchia egy magasabb pontján bólintottak rá a támogatásra, így aligha képzelhető el, hogy az MVM vezetője ne ismerné a CÖF tevékenységét, vagy éppen a szervezet arcának számító Bayer Zsolt kijelentéseit. Utóbbi rendszeresen kirekesztő, gyűlöletkeltő kijelentéseket tesz, ezek pedig aligha felelnek meg az MVM programjában rögzített egyetemes értékeknek. A minap hangzott el például a mondata, amely szerint a civil szervezeteket "megbélyegző" törvény ellen tiltakozókat:

"Ha a taknyukon és a vérükön kell őket kirángatni, akkor a taknyukon és a vérükön. Ha kell, akkor szanaszét kell verni a pofájukat...”

Érdekesség az is, hogy a CÖF (4 pontos programja alapján) szándékai szerint (a nem is 508, hanem a 400 millió + 27 százalékos áfányi forintból) egyebek mellett a népfelség elvére alapozott civilitika tudományágának kidolgozására költenének. Bayernek a civilekhez való hozzáállása alapján csak bízni lehet benne, hogy ez nem valami új jakobinus diktatúra alapjainak lerakását jelenti. A megítélt másik három pont kapcsán azok fontosságát lehet hangsúlyozni, a probléma, hogy az ezekért hosszú évek óta dolgozó szervezeteket valahogy eddig elfelejtették támogatni.

Megjegyezzük, hogy az MVM honlapján fellelhető számos támogatás legyen szó környezetvédelemről, kultúráról vagy sportról egyébként valóban a vállalat által rözített elvek mentén történik. 

KB
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.