4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Beszóltam a Facebookon címmel új rovatot indítunk, amelyben a hét legérdekesebb, legtöbb vitát vagy érzelmet kiváltó kommentjeiből szemezgetünk.

Ezen héten a Ryanair mindent vitt: korábbiaknál jóval több utast, profitot, de még Nagy Mártont is. No meg a kommentelők hada is örült annak, hogy végre a kormány megmutatta: ha ennyire nyereséges a cég, akkor miért siránkozott korábban a Ryanair az extraprofitadó miatt?

Éppen csak azt felejti el a kommentelők egy jelentős része, hogy az extraprofitadót valójában nem a Ryanair fizette a nyereségéből, hanem az utasok, azaz mi. Persze könnyebb úgy adót beszedni, hogy nem közvetlenül a lakosságtól szedi be az állam, hanem mindig áthárítja valamelyik „csúnya-gonosz” multira. Mint minden ilyen esetben, itt is ez történt meg: emelkedtek a jegyárak, ezért maradt nyereséges a cég. Ráadásul valamennyi fapados emelte az árakat, hiszen mindenki továbbhárította azt a fogyasztókra.

Bár markánsan, de mégis legjobban Gergő foglalja össze a lényeget:

Olvasva a kommenteket, csak fogom a fejem. Tényleg ennyi 0 IQ-val rendelkező ember él kis hazánkban? A Kommentelők 90% kb. olyan szinten buta mint egy vödör víz, a primitivebbnél primitivebb megnyilvánulásokról már ne is beszéljünk. Az senkinek nem tűnik fel miért is lett nyereséges a cég??? Hogy miből vagy is inkább kikből termelte ki ezt a hatalmas profit különbséget??? Kiknek a zsebéből vette ki azt a pénzt??? Kiknek a zsebéből termelte ki azt a nem kevés luxusadó különbözetet??? Jah hogy a miénkből mert nem kicsit meg emelkedtek a repjegyárak, mondjuk a duplájára. És még jó hogy sírt egy ekkora cég mint a Rayener akár csak az összes többi. Mivel azon kívül, hogy akár csődbe is mehettek volna, annak nem kis következménye lett volna, talán ezzel is számoltak és érdekelte a céget, hogy több száz ember lehet egy újabb adó miatt munkanélküli. Néha kéne kicsit gondolkozni mielőtt neki állunk fröcsögni.

További szép napot.

Gyöngyi pedig azzal folytatja, hogy gyakorlatilag minden ilyen „extraprofitadót” a végfelhasználó fizet meg: nem a repülőtársaság, nem a bank és nem a telekomcég, mindenki kivétel nélkül hárítja tovább, így viszont „örömmel” fizetik meg a magyar állam számára a plusz adókat azok, akik nem tájékozottak. Amivel nem is lenne baj, mármint válság idején megnövelt adókkal, ha az mind jó helyre folyna.

Gergő.. de... „a kinek a zsebéből vette ki a pénzt, nem csak ezen cég (személy) esetében jut eszembe”

Ákos erre így reflektált:

Sokan nem gondolnak bele, hogy egy vállalat sem jótékonysági intézmény. Mindegyik a profit miatt csinálja azt, amit csinál. Aki azt hitte, hogy majd a vállalat fogja fizetni az extra adót, az hülye.

Gergő válasza:

Ennyi. Nagy ész nem kell ehhez. De tényleg érdemes végigolvasni a kommenteket vagy csak bele bele olvasni. IQ nuku de olyan szinten, nem tudom sírjak e vagy nevessek.

Csak néhány komment pár átvert magyar adófizetőnek: kimondottan örülnek, hogy több adót fizetnek, ha azt tőlük nem az állam, hanem például a Ryanair szedi be.

Szilárd:

Az nem csattanós válasz, hogy rinyál, aztán nyereséget csinál. Az azt bizonyítja, hogy a miniszternek volt igaza.

Györgyi:

ez „csattanós” válasz, lehet, de akkor minek volt a sírás, ja tudom, még több kellett volna. Akkor nem volt igaza a kormánynak, és nem hazudott a „borzalmas” veszteségről a Ryanair?

Zsolt:

Tehát indokolt volt az adó kivetése és koránt sem kell annyira sajnálni a Ryanairt, mint ahogy azt szerették volna beállítani!

Balázs:

Akkor mit sírtak...

Attila:

Akkor a RyanAir bebizonyította, hogy jogos volt a különadó.

Gyula:

Mégiscsak helyes az extraprofitadó

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!