Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Új-Zéland megszavazta az eutanázia engedélyezését, viszont várhatóan elutasítja a marihuána legális használatát. Ez utóbbi esetben még tart a szavazatszámlálás. Mindkét népszavazás végső eredményét november 6-án hirdetik ki.

Két népszavazás zajlott az általános választásokkal egy időben, amelyen Jacinda Ardern eddigi miniszterelnök tudott újrázni, és így megkezdheti második ciklusát.

Fotó:pixabay.com
Fotó:pixabay.com

Az eutanázia kérdésében összejött a biztos többség - a 65,2 százaléknyi igen szavazat -, így Új-Zéland a világ hetedik országa lesz, ahol törvényes keretek között lehet az eutanáziát végrehajtani - adta hírül a sky news.

A törvény meghatározza azokat a kritériumokat, melyek megléte esetén lehet eutanáziáért folyamodni. A kérelmezőnek be kell tölteni a 18. életévét, új-zélandi állampolgárnak kell lennie, olyan súlyos betegségben kell szenvednie, amelynek következtében hat hónapon belül mindenképpen meghalna; vagy olyan elviselhetetlen szenvedést kell átélnie, amelyet nem lehet semmiképpen sem enyhíteni; de feltétel az is, hogy képes legyen megalapozott döntést hozni az eutanáziáról.

Nem lesznek jogosultak azok, akik mentális betegségben szenvednek, és azok sem, akik kizárólag „időskor”, vagy fogyatékosság miatt jelentkeznek. Két orvosnak alá kell írnia a döntést, és egy pszichiátert kell hívni, ha bármelyik orvosnak kétségei támadnának.

A közvélemény-kutatási adatok már hónapokkal a népszavazás megtartása előtt erőteljes támogatást mutattak, és az igen szavazatok 60-70 százalékos többségét jelezték előre.

A kezdeményezést támogatója volt Jacinda Ardern miniszterelnök, Judith Collins az ellenzéki nemzeti párt vezetője, Helen Clark volt miniszterelnök és a volt főügyész Sir Michael Cullen is.

Az eutanázia ellenzői komoly küzdelmet folytattak az elfogadás ellen, az ő félelmük az, hogy Új-Zéland legkiszolgáltatottabb emberei kényszer, vagy külső nyomás hatására döntenek majd életük befejezése mellett, félve attól, hogy mások terhére lesznek.

A nem szavazat támogatói között volt Bill English volt miniszterelnök, aki gyakorló katolikus, John Tamihere, a maori párt társelnöke és Maggy Barry, a korábbi idősügyi miniszter.

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

A marihuána legalizálása már kevésbé támogatott ügynek tűnik a szigetországban.

Az eddig beérkezett szavazatok alapján a megkérdezettek 53,1 százaléka elutasítja a könnyű drog engedélyezését, de a végső eredmény kihirdetéséhez még meg kell számolni mintegy félmillió postai szavazatot.

Mindkét népszavazás végső eredményét november 6-án hirdetik ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.