<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Új-Zéland megszavazta az eutanázia engedélyezését, viszont várhatóan elutasítja a marihuána legális használatát. Ez utóbbi esetben még tart a szavazatszámlálás. Mindkét népszavazás végső eredményét november 6-án hirdetik ki.

Két népszavazás zajlott az általános választásokkal egy időben, amelyen Jacinda Ardern eddigi miniszterelnök tudott újrázni, és így megkezdheti második ciklusát.

Fotó:pixabay.com
Fotó:pixabay.com

Az eutanázia kérdésében összejött a biztos többség - a 65,2 százaléknyi igen szavazat -, így Új-Zéland a világ hetedik országa lesz, ahol törvényes keretek között lehet az eutanáziát végrehajtani - adta hírül a sky news.

A törvény meghatározza azokat a kritériumokat, melyek megléte esetén lehet eutanáziáért folyamodni. A kérelmezőnek be kell tölteni a 18. életévét, új-zélandi állampolgárnak kell lennie, olyan súlyos betegségben kell szenvednie, amelynek következtében hat hónapon belül mindenképpen meghalna; vagy olyan elviselhetetlen szenvedést kell átélnie, amelyet nem lehet semmiképpen sem enyhíteni; de feltétel az is, hogy képes legyen megalapozott döntést hozni az eutanáziáról.

Nem lesznek jogosultak azok, akik mentális betegségben szenvednek, és azok sem, akik kizárólag „időskor”, vagy fogyatékosság miatt jelentkeznek. Két orvosnak alá kell írnia a döntést, és egy pszichiátert kell hívni, ha bármelyik orvosnak kétségei támadnának.

A közvélemény-kutatási adatok már hónapokkal a népszavazás megtartása előtt erőteljes támogatást mutattak, és az igen szavazatok 60-70 százalékos többségét jelezték előre.

A kezdeményezést támogatója volt Jacinda Ardern miniszterelnök, Judith Collins az ellenzéki nemzeti párt vezetője, Helen Clark volt miniszterelnök és a volt főügyész Sir Michael Cullen is.

Az eutanázia ellenzői komoly küzdelmet folytattak az elfogadás ellen, az ő félelmük az, hogy Új-Zéland legkiszolgáltatottabb emberei kényszer, vagy külső nyomás hatására döntenek majd életük befejezése mellett, félve attól, hogy mások terhére lesznek.

A nem szavazat támogatói között volt Bill English volt miniszterelnök, aki gyakorló katolikus, John Tamihere, a maori párt társelnöke és Maggy Barry, a korábbi idősügyi miniszter.

A marihuána legalizálása már kevésbé támogatott ügynek tűnik a szigetországban.

Az eddig beérkezett szavazatok alapján a megkérdezettek 53,1 százaléka elutasítja a könnyű drog engedélyezését, de a végső eredmény kihirdetéséhez még meg kell számolni mintegy félmillió postai szavazatot.

Mindkét népszavazás végső eredményét november 6-án hirdetik ki.