<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Pakold el a játékaidat a szobádban!” “Moss fogat lefekvés előtt!”- ismerős mondatok, melyek mindennapos veszekedés tárgyát képezik? Úgy érzed már, hogy soha nem lesz vége a küzdelemnek, hogy a kérésedet csak késve vagy nem is teljesíti a gyermek? Akkor nektek találták ki a motivációs táblát!

Miért jó?

Te is azt vallod, hogy dicsérettel többre megyünk, mint fenyegetéssel? Nincs ez másként a nevelésben sem, amihez a motivációs tábla hatékony segítséget nyújt a mindennapokban. Ehhez nem kell mást tenni, mint összeszedni, hogy kinek mi a napi feladata, amit el kell, hogy végezzen még lefekvés előtt. Ez azt is jelenti, hogy ne piszkáld és figyelmeztesd állandóan a feladatokra, hanem hagyd, hogy magának ossza be az idejét és tanulja meg, hogy kötelezettségei vannak. 

Gondolj csak bele, ha te is felírod a napi teendőidet és követed azt, akkor sokkal hatékonyabb a munkavégzés, mintha valaki állandóan nógatna miatta. Nincs ez másként a gyerekek életében sem. Mivel szeretik, ha világosan meg van fogalmazva a teendő, így sokkal könnyebben állnak neki, mintha állandó figyelmeztetéssel nyomatékosítod azt.

Minek van helye a táblán?

Alapvetően bármilyen tevékenységnek, amiben megegyeztek, hogy az a gyermek feladata. Az ágypakolástól kezdve a szemét kivitelén át egészen a teregetésig, ha nagyobbakról van szó. Persze az is fontos, hogy ne csak bonyolult és nehéz feladatok legyenek a listán, hanem olyanok is, amiket a gyermek örömmel és könnyedén végre tud hajtani. 

Több gyermek esetén mindenképp figyelni kell a nagyjából egyenlő és mindenki számára sikerélményt jelentő feladat elosztására. Természetesen ez korántsem azt jelenti, hogy akkor minden pillanatát tervezd meg a gyereknek és oszd be minden szabad percét. Inkább azokra a feladatokra koncentrálj, amikkel meggyűlik a bajotok a hétköznapokban!

Készíts magatoknak!

Ha nincs időd, akkor a Játékszigetnél kapható fa motivációs táblát válaszd, de ha megtehetitek, akkor akár közösen is készíthettek egyet. Remek közös program, ami jobban összehozza a családot. 

Készíthettek kartonra, akár falra tehető változatot vagy a hűtőre is mágneses motivációs táblát. Sőt, akár ki is nyomtathatjátok, ha úgy tartja kedvetek, de rajzolhatjátok is. Azt is döntsétek el, hogy milyen jel legyen az elvégzett feladatok mellett és milyen azoknál, amik épp nem sikerültek. Fontos, hogy ne a negatív dolgok kerüljenek előtérbe, hagyd, hogy másnap kijavítsa őket! Ezzel a pozitív tetteket fogod benne erősíteni, amik a későbbiekben nagy hasznára válhatnak.

Ha pedig úgy érzed, akár egy sikeres hét végén egy kisebb extra ajándékkal is meglepheted a csemetédet, de ez egyáltalán nem kötelező, hiszen nem eleme a motivációs táblának.