<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Önnön fegyverét fordították a Fidesz ellen. Jegyzet.

Olyan dolog történt a 25 ezer lakosú, Pest megyei (valójában Budapesttel fizikailag egybenőtt) Gyálon, amire emberemlékezet óta nem volt példa: erősen (bár még nem tudjuk, mennyire hatékonyan) kampányoltak az ellenzéki pártok. Sms- és email-kampány, telefonos üzenetek és országosan ismert vezetők lakossági fóruma. Ennek részeként az utolsó pillanatban elhelyezték ezt a két plakátot az 1-es számú választókerület bejáratánál.

Ellenzéki plakátok Gyálon, az 1-es számú választókerület bejáratánál. Fotó: mfor.huEllenzéki plakátok Gyálon, az 1-es számú választókerület bejáratánál. Fotó: mfor.hu

Mondhatnánk, hogy ez csak másolás és igaz is, hiszen a kormánypártok Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter arcképével már hetek óta "ezt hirdetik". De szerintem nem ez a lényeg. Az, hogy Putyin és Orbán veszélyes, elég szábjarágós üzenet, ám ennél plasztikusabban aligha lehetne kifejezni a mögöttes tartalmat. És Gyálon pont ilyen szájbarágós üzenetek kellenek, ezeket értik meg a legtöbben, ilyen a választói massza többsége. 

Itt meg kell jegyeznem, hogy Gyálon gyakorlatilag nem létezik ellenzék, tehát ezt a plakátot is az Egységben Magyarországért központi stábja készíttette és rakhatta fel, vélhetően a helyi jelölt segítségével. 

Az is fontos körülmény egy ilyen plakát értékelésekor, hogy Gyálon szolgaian követik a pártközpont utasításait, a rendszerváltás óta fideszes önkormányzat vezeti a várost, nagy többsége van a kormánypártnak a testületben. Az általa felügyelt havi lapban majdnem minden oldalon kormányzati üzeneteket közvetítenek.

Évek hosszú sora alatt eddig egyetlenegyszer, egy apró hirdetési felületen tudott megjelenni ellenvélemény, az sem a pártok, hanem az Eleven Gyál nevű civil csoport részéről. Ez a csoport perelte be az Európai Bizottságot az Elios-ügyben és nyert is, ami után nyilvánosságra hozták a szerződéseket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.