3p

Valamiért meggondolta magát a miniszterelnök, mégsem lazít a korlátozásokon. Vajon miért? Jegyzet.

Az egyetlen ésszerű döntést hozta ma a kormány: egy hónappal kitolta a járványügyi korlátozások hatályát. Ez persze most mindenkinek nagyon fáj, hiszen ebbe a 30 napba beleesik a karácsony meg a szilveszter, a meghitt és az önfeledt ünneplés alkalma. De meg kell érteni: ezzel az újabb 30 nappal lehet, hogy nyertünk 60 napot a vírus elleni harcban.

Nagyon rossz kilátások (Fotó: Depositphotos)
Nagyon rossz kilátások (Fotó: Depositphotos)

Ennyivel rövidebb lehet a legnehezebb időszak, amíg nem áll rendelkezésre a vakcina mindenki számára, s amíg mindenki ki van téve a kockázatnak, hogy megfertőződik - hogy a legrosszabbról ne is beszéljünk.

Megerősítem, szerintem a legjobb döntést hozta a kormány. Az életeket menti ezzel, nem a gazdaságot. Utóbbi újraéled, az elvesztett emberélet nem. Sokszor elmondtuk már, hogy nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a  járványügyi és a gazdasági szempontok között. A gazdaság összecsuklása is társadalmi katasztrófához vezethet, ha egzisztenciák mennek tönkre. A mostani helyzetben azonban nem lehetett mérlegelni. Naponta több mint száz ember hal bele a járványba.

A kormány azért megpróbálkozott ezzel. Az elmúlt napokban olyan üzenetekkel próbálta tartani a lelket az emberekben, hogy lazább lehet a karácsony. Amikor az esetszámok alakulását néztük nap mint nap, elég hihetetlennek tűnt, hogy lazítsák, netán feloldják a korlátozásokat, abban inkább a miniszterelnök, Orbán Viktor óhaját lehetett felfedezni. Ő politikusként mérlegelt, tudta, hogy még egy hónapnyi lezárás nagyon kikezdi az emberek tűrőképességét, pláne, hogy beleesik két fontos ünnep.

Nyomós érvek szólnak amellett, hogy a karácsonyi bő egyhetes időszakra speciális szabályok lépjenek életbe. Jó lenne a családok számára a találkozásokat minél szélesebb körben lehetővé tenni.

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. december 1., kedd

Egészen addig húzta a döntést, amíg teljesen világossá nem vált a számára - pontosabban tették a számára -, hogy nem lehet szabadon engedni a népet, mert annak beláthatatlan következményei lennének. Illetve nagyon is belátható, elhunytak számában mérhető következményei lesznek.

Ebből végül annyit maradt, hogy talán Szenteste enyhülhet valamit a szigor, de erről majd csak december 21-én dönt a kormány.

Az megérne egy külön misét - ha már karácsony -, hogyan sikerült átverni a kormányfő amúgy közismerten konok természetén a korlátozások fenntartása melletti érveket. Valami ijesztő, rémisztő jövőkép rajzolódhatott ki a járványügyi szakemberek elemzéséből, ami Orbánt is meghátrálásra késztette.

Ez nem túl biztató az előttünk álló időszakot nézve. Miközben más országokban - például Csehországban - már enyhítésekről döntöttek, nálunk egy hónap elteltével sem látszik a javulás az esetszámokban.

A szigor fenntartása erről is üzen nekünk valamit, és nem azt, hogy a magyar - mint annyi minden másban - ebben is különleges fajta lenne. Nem tudjuk csak úgy lerázni magunkról ezt a nyavalyát. Ahhoz stabil és hatékony védelmi rendszer kell, elégséges információval, alapos megelőző intézkedésekkel, megfelelő kapacitásokkal. Önmagában a szigor nem sokat ér.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!