<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Valamiért meggondolta magát a miniszterelnök, mégsem lazít a korlátozásokon. Vajon miért? Jegyzet.

Az egyetlen ésszerű döntést hozta ma a kormány: egy hónappal kitolta a járványügyi korlátozások hatályát. Ez persze most mindenkinek nagyon fáj, hiszen ebbe a 30 napba beleesik a karácsony meg a szilveszter, a meghitt és az önfeledt ünneplés alkalma. De meg kell érteni: ezzel az újabb 30 nappal lehet, hogy nyertünk 60 napot a vírus elleni harcban.

Nagyon rossz kilátások (Fotó: Depositphotos)
Nagyon rossz kilátások (Fotó: Depositphotos)

Ennyivel rövidebb lehet a legnehezebb időszak, amíg nem áll rendelkezésre a vakcina mindenki számára, s amíg mindenki ki van téve a kockázatnak, hogy megfertőződik - hogy a legrosszabbról ne is beszéljünk.

Megerősítem, szerintem a legjobb döntést hozta a kormány. Az életeket menti ezzel, nem a gazdaságot. Utóbbi újraéled, az elvesztett emberélet nem. Sokszor elmondtuk már, hogy nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a  járványügyi és a gazdasági szempontok között. A gazdaság összecsuklása is társadalmi katasztrófához vezethet, ha egzisztenciák mennek tönkre. A mostani helyzetben azonban nem lehetett mérlegelni. Naponta több mint száz ember hal bele a járványba.

A kormány azért megpróbálkozott ezzel. Az elmúlt napokban olyan üzenetekkel próbálta tartani a lelket az emberekben, hogy lazább lehet a karácsony. Amikor az esetszámok alakulását néztük nap mint nap, elég hihetetlennek tűnt, hogy lazítsák, netán feloldják a korlátozásokat, abban inkább a miniszterelnök, Orbán Viktor óhaját lehetett felfedezni. Ő politikusként mérlegelt, tudta, hogy még egy hónapnyi lezárás nagyon kikezdi az emberek tűrőképességét, pláne, hogy beleesik két fontos ünnep.

Nyomós érvek szólnak amellett, hogy a karácsonyi bő egyhetes időszakra speciális szabályok lépjenek életbe. Jó lenne a családok számára a találkozásokat minél szélesebb körben lehetővé tenni.

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. december 1., kedd

Egészen addig húzta a döntést, amíg teljesen világossá nem vált a számára - pontosabban tették a számára -, hogy nem lehet szabadon engedni a népet, mert annak beláthatatlan következményei lennének. Illetve nagyon is belátható, elhunytak számában mérhető következményei lesznek.

Ebből végül annyit maradt, hogy talán Szenteste enyhülhet valamit a szigor, de erről majd csak december 21-én dönt a kormány.

Az megérne egy külön misét - ha már karácsony -, hogyan sikerült átverni a kormányfő amúgy közismerten konok természetén a korlátozások fenntartása melletti érveket. Valami ijesztő, rémisztő jövőkép rajzolódhatott ki a járványügyi szakemberek elemzéséből, ami Orbánt is meghátrálásra késztette.

Ez nem túl biztató az előttünk álló időszakot nézve. Miközben más országokban - például Csehországban - már enyhítésekről döntöttek, nálunk egy hónap elteltével sem látszik a javulás az esetszámokban.

A szigor fenntartása erről is üzen nekünk valamit, és nem azt, hogy a magyar - mint annyi minden másban - ebben is különleges fajta lenne. Nem tudjuk csak úgy lerázni magunkról ezt a nyavalyát. Ahhoz stabil és hatékony védelmi rendszer kell, elégséges információval, alapos megelőző intézkedésekkel, megfelelő kapacitásokkal. Önmagában a szigor nem sokat ér.