Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Valamiért meggondolta magát a miniszterelnök, mégsem lazít a korlátozásokon. Vajon miért? Jegyzet.

Az egyetlen ésszerű döntést hozta ma a kormány: egy hónappal kitolta a járványügyi korlátozások hatályát. Ez persze most mindenkinek nagyon fáj, hiszen ebbe a 30 napba beleesik a karácsony meg a szilveszter, a meghitt és az önfeledt ünneplés alkalma. De meg kell érteni: ezzel az újabb 30 nappal lehet, hogy nyertünk 60 napot a vírus elleni harcban.

Nagyon rossz kilátások (Fotó: Depositphotos)Nagyon rossz kilátások (Fotó: Depositphotos)

Ennyivel rövidebb lehet a legnehezebb időszak, amíg nem áll rendelkezésre a vakcina mindenki számára, s amíg mindenki ki van téve a kockázatnak, hogy megfertőződik - hogy a legrosszabbról ne is beszéljünk.

Megerősítem, szerintem a legjobb döntést hozta a kormány. Az életeket menti ezzel, nem a gazdaságot. Utóbbi újraéled, az elvesztett emberélet nem. Sokszor elmondtuk már, hogy nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a  járványügyi és a gazdasági szempontok között. A gazdaság összecsuklása is társadalmi katasztrófához vezethet, ha egzisztenciák mennek tönkre. A mostani helyzetben azonban nem lehetett mérlegelni. Naponta több mint száz ember hal bele a járványba.

A kormány azért megpróbálkozott ezzel. Az elmúlt napokban olyan üzenetekkel próbálta tartani a lelket az emberekben, hogy lazább lehet a karácsony. Amikor az esetszámok alakulását néztük nap mint nap, elég hihetetlennek tűnt, hogy lazítsák, netán feloldják a korlátozásokat, abban inkább a miniszterelnök, Orbán Viktor óhaját lehetett felfedezni. Ő politikusként mérlegelt, tudta, hogy még egy hónapnyi lezárás nagyon kikezdi az emberek tűrőképességét, pláne, hogy beleesik két fontos ünnep.

Nyomós érvek szólnak amellett, hogy a karácsonyi bő egyhetes időszakra speciális szabályok lépjenek életbe. Jó lenne a családok számára a találkozásokat minél szélesebb körben lehetővé tenni.

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. december 1., kedd

Egészen addig húzta a döntést, amíg teljesen világossá nem vált a számára - pontosabban tették a számára -, hogy nem lehet szabadon engedni a népet, mert annak beláthatatlan következményei lennének. Illetve nagyon is belátható, elhunytak számában mérhető következményei lesznek.

Ebből végül annyit maradt, hogy talán Szenteste enyhülhet valamit a szigor, de erről majd csak december 21-én dönt a kormány.

Az megérne egy külön misét - ha már karácsony -, hogyan sikerült átverni a kormányfő amúgy közismerten konok természetén a korlátozások fenntartása melletti érveket. Valami ijesztő, rémisztő jövőkép rajzolódhatott ki a járványügyi szakemberek elemzéséből, ami Orbánt is meghátrálásra késztette.

Ez nem túl biztató az előttünk álló időszakot nézve. Miközben más országokban - például Csehországban - már enyhítésekről döntöttek, nálunk egy hónap elteltével sem látszik a javulás az esetszámokban.

A szigor fenntartása erről is üzen nekünk valamit, és nem azt, hogy a magyar - mint annyi minden másban - ebben is különleges fajta lenne. Nem tudjuk csak úgy lerázni magunkról ezt a nyavalyát. Ahhoz stabil és hatékony védelmi rendszer kell, elégséges információval, alapos megelőző intézkedésekkel, megfelelő kapacitásokkal. Önmagában a szigor nem sokat ér.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.