5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A mai online sajtótájékoztatón a pedagógustesztelések második köréről, az orosz vakcina hazánkba érkezett dokumentációjáról és arról is szó esett, hogy ma Orbán Viktor fogja bejelenteni a karácsonnyal kapcsolatos enyhítéseket vagy a szigorítások kitolását.

A tájékoztatót György István, közigazgatási államtitkár a pedagógustesztelések eredményével kezdte. A két hete elindult, a magyar kormány által elrendelt oktatási intézményekben dolgozó pedagógusokat két hétig szűrték. Az első hét eredményeiről múlt héten már szó esett, most pedig befejeződött a második tesztelési kör is.

György István államtitkár a pedagógus-tesztelések második köréről beszélt. Fotó: mfor
György István államtitkár a pedagógus-tesztelések második köréről beszélt. Fotó: mfor

Soha nem látott szakmai-koordinációs munka eredménye volt az országos tesztelés, melyben az egészségügyi dolgozók mellett egyetemi hallgatók (1624 fő) és kormányhivatalnokok is részt vettek. 1077 mintavételező csapat járta a bölcsődéket, óvódákat, iskolákat, ezek mindegyike 3 fős team volt.

Az operatív törzs nagyobb részvételre számított, a 70 százalékos részvételt relatíve alacsonynak ítéli meg. Az elmúlt héten összesen 186 143 tesztet végeztek el, ez 63,6 százalékos részvételnek felel meg, ami országosan 1,98 százalékos pozitivitást mutatott. A két körös tesztelésben összesen 367 649 pedagógus tesztelését végezték el összesen.

  • a bölcsődékben 8873 főt teszteltek  le, 117 esetben lett pozitív az eredmény, ez 1,32 százalékos fertőzöttség
  • az óvodákban 39840 főt teszteltek, 697 lett pozitív
  • az iskolákban 1542 pozitív teszt lett, (1,92 százalékos fertőzöttség)
  • a szakképző iskolákban 1,91 százalékos a fertőzöttség

A szociális intézményekben saját ütemben végzik a teszteléseket, az egészségügyi alapellátásban és a járóbetegellátásban még egy hétig tesztelik a dolgozókat.

Az antigén gyorstesztek tapasztalatait összegezve az operatív törzs úgy döntött, hogy az adatokat kielemezve ezen a héten a közigazgatási dolgozók a következő célcsoport. Azok következne, akik kormányhivatalokban és járási hivatalokan ügyfelekkel találkoznak. Kormányablakban 3500 fő dolgozik, de ennél lényegesebb magasabb a kormányhivatalok dolgozóinak összlétszáma.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal folytatta a tájékoztatót, hogy 2 millió fölé emelkedett a tesztek száma az elmúlt két heti adatokkal összevetve. A pedagógustesztek eredményeivel frissül ezen a napon a koronavirus.gov.hu is, mind a PCR, mind az antigéntesztek számaival.

Vasárnap a járvány kezdete óta meghaladta a beazonosított fertőzöttek száma a 250 ezret hazánkban. A friss adatok szerint 3870 fővel nőtt a fertőzöttek száma, 116 beteg elhunyt. Az elhunytak között volt a legfiatalabb páciens, egy krónikus betegségekkel küzdő 20 éves fiatal, míg 98 éves volt a legidősebb elhunyt.

Jelenleg 7939 főt kezelnek kórházban, 674 fő van lélegeztetőgépen, tehát továbbra sem csökken a kórházak terheltsége. Több, mint 73 ezren viszont meggyógyultak a betegségből.

„Folyamatosan elemezzük a járványügyi folyamatokat, s próbáljuk előrevetíteni, mire számíthatunk a karácsonyi ünnepek idején. A döntésről mai nap fog a miniszterelnök tájékoztatást adni” – jelentette ki az országos tisztifőorvos,

aki arról is beszélt, hogy a vakcina jelentősen fogja befolyásolni pozitív irányba a járványt, hiszen új eszköz lesz a kezünkben. Remélhetőleg nekünk sem kell sokáig erre várni, mert a magyar kormány minden lehetőséget megragad, hogy elérhetővé váljon a magyar lakosság számára is.

A vakcina.gov.hu oldal hamarosan indul, ezen lehet jelezni az oltási igényt. A nyugdíjasoknak már kiküldték a leveleket, amelyben jelezhetik akaratukat.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs központi ügyeletének helyettes vezetője arról számolt be, hogy 886 fővel szemben kellett a maszkviselés hiánya miatt a hétvégén a rendőröknek intézkedniük Budapesten. A 10 ezer főnél nagyobb településeken 768 fővel szemben intézkedtek emiatt a rendőrök, s ez 31,2 százalékos emelkedést mutat a múlt hétvégével szemben.

A vendéglátóipari üzletekben 558 rendőri intézkedést végeztek eddig, a kijárási és gyülekezési tilalmat 1365 fő szegte meg az elmúlt héten.

A korridorokon 197 rendőri intézkedés történt a hétvégén.

57215 helyszíni ellenőrzés történt szombaton és vasárnap, 18 554 házi karantént rendeltek el a hétvégén.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy:

  • ha forgalmi okból nem ér haza valaki este 8 óráig, az ilyen előre nem látható ok miatt a rendőrök méltányosságból eltekintenek a szankciótól.
  • a kéményseprőt vagy szerelőt be lehet engedni a lakásba, de csak ha maszkot visel ő és a lakásban élők is, a távozása után szellőztessünk, fertőtlenítsünk
  • rendőrségi méltányossági helyzetek: autó meghibásodása, a repülő indulása miatt is eltekintettek a kijárási tilalom megszegésétől
  • jelenleg csak az orosz vakcina van Magyarországon, a dokumentációját már tanulmányozzák a hatóságok, de a héten az egyik kínai vakcina dokumentációja is megérkezik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!