4p

December elején írtam saját és családom covid-fertőzéséről. Most újabb fejlemények történtek velünk, egyelőre nem tudjuk értelmezni a miérteket. Jegyzet.

De lássuk a történetet. Tavaly tehát egy hét alatt az öttagú családunk minden tagja átesett a vírusfertőzésen, erről végül a hatóságok is tudomást szereztek.

Nos, ma a postaládánkban négy levél várt minket, mindegyikben egy-egy védettségi igazolás plasztiklapja rejlett. Ugyan nem kértük, de megérkezett. Erről tegnap Hadházy Ákos már értekezett a Facebookon, az ő meglátásait nem visszhangoznám, de az igaz, hogy a két igazolás kiskorúaké.

Nem tudjuk, mire jók ezek a lapocskák, főleg, úgy, hogy párom már oltást is kapott. Igaz, a krónikus beteg én vagyok, de engem háziorvosom türelemre intett: majd sorra kerülök én is.

A saját Védettségi igazolványom
A saját Védettségi igazolványom

Szóval, kaptunk négy kártyát, nem ötöt: legkisebb gyermekünk nem kapott ugyanis.Hogy miért, miért nem, rejtély. De folytatom tovább. Mi, többiek a család szerencsésebb (?) tagjai a következő lejárati időpontokkal kaptuk meg:

kisebbik fiú: május 28.
nagyobbik fiú: június 18.
párom: augusztus 16. (őt ugye a múlt héten a zűrzavaros teszt sms-küldés mizéria után mégis beoltották)
én: június 3.

Erre szokták írni, hogy no comment? De azért mégis felvetődik itt pár kérdés:

  • hogyan számolják ki, hogy meddig tart a védettség?
  • hogy fordulhat elő, hogy egy család, amelynek minden tagja egy héten belül átesett a fertőzésen, két és fél hónapos szórású érvényességi időkkel kapja meg, úgy, hogy az egyikünk egyáltalán nem kapta meg?
  • ezt kérés nélkül küldik, ha igen, milyen határidővel, vagy van-e valamilyen menetrendje, szabályrendszere, hogy kik kapják először?
  • mire jó? A koronavírus kormányzati oldalán egyelőre nincs semmilyen tájékoztató erről, pedig a kártya hátlapja ezt írja, hogy ott kell tájékozódni.

A saját Védettségi igazolványom  hátlapja
A saját Védettségi igazolványom hátlapja

  • és ha mondjuk május 30-án a kisebbik fiam születésnapján szeretnénk beülni egy étterembe vagy moziba - feltételezve, hogy akkor már lehet -, akkor ezt csak nélküle és a legkisebb gyermekünk nélkül tehetjük meg?
  • a QR-kód mire szolgál? Úgy tűnik, mintha ott a kártyán szereplő adatokat láthatom viszont, illetve egy telefonszámot, ami folyamatosan foglalt - írja egy hasonlóan járó ismerősöm.  
  • hol lehet "reklamálni" legkisebb gyermekünk elmaradó igazolványa miatt?

Merthogy többen is  járnak hasonló cipőben, mégsem kaptak Védettségi igazolványt. De majd biztos kapnak. Vagy nem. Ha akarnak, ha nem. Kérdéseinkkel mindenesetre megkeressük az illetékes hatóságot. Vagy szervet. Embert. Valakit.

Frissítés: közben érkezett szerkesztőségünkbe olyan olvasói jelzés is, amely szerint van lejárati határidő nélküli igazolvány is. A megfejtés itt az, hogy az ilyen kártyákra az oltakozás dátuma kerül.

Az legalább kiderül, hogy a kártyákat az ANY Biztonsági Nyomda (korábban: Állami Nyomda) készítette, amelynek a tulajdonosa és elnöke Erdős Ákos. A vezetőség hivatalos életrajzai itt olvashatók.

A cég honlapja szerint az ANY Biztonsági Nyomda Csoport közép-kelet Európa meghatározó biztonsági nyomdája, amely részvényeit a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzik. A Társaságnak Romániában, Bulgáriában, Szlovákiában és Moldovában vannak közös vállalatai. Árbevétele a honlap szerint 34 milliárd forint, 37 százalékban exportra, és 10 százalékos profitrátával dolgozik. Ám a múlt héten kijött gyorsjelentés szerint a járvány miatti válság azért a nyomdára is hatott és árbevétele ötödével visszaesve 27,4 milliárd lett, de export aránya 44 százalék lett, míg üzemi eredménye 1,48 milliárdra esett, 28 százalékkal visszaesve az egy évvel korábbiról.

Erdőst és cégeit a Gyurcsány-kormány alatt még támadta a Fidesz, ugyanis – ahogy Erdős fogalmazott a Manager Magazinnak adott interjújában – elkövette azt a bűnt, hogy megvásárolta a Perfekt Rt. nevű céget Gyurcsány Ferenctől, aki akkor még akkor még Medgyessy Péter tanácsadójaként dolgozott. A Perfektet megvásároló cég, a Láng Holding később, Gyurcsány miniszterelnöksége alatt a Nemzeti Tankönyvkiadót is megvette.

A nagyrészt az Egyesült Államokban élő üzletember viszont nemcsak a baloldallal volt jóban, segített például Pintér Sándornak beindítani az őrző-védő cégét, miután leváltották az ORFK főkapitányi posztjáról - írta 2017-ben az Index.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!