3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Madrid végzett az első helyen az európai fővárosok összehasonlításában abban a versenyben, amely az idegenforgalom fenntarthatósága szempontjából hasonlította össze az úti célokat.

A turisták az elmúlt években túlterhelték azokat a helyeket, amelyek bármilyen ok miatt népszerű utazásicélpontok, így megszületett egy új fogalom: a fenntartható turizmus – kezdi egy ezzel kapcsolatos verseny eredményeinek bemutatását a Timeout.com hírportál. Ezt a szempontot tucatnyi ismérv alapján „lehet lemérni”.

Elismerést kapott a spanyol főváros
Elismerést kapott a spanyol főváros
Fotó: Depositphotos

  • Az utazónak azt ajánlják, hogy olyan országot vagy várost keressen fel, amely élen jár a alternatív energiatermelésben, mert így kevésbé terheli a környezetet passziójával.
  • Ne használjon olyan naptejet, amely káros a tengeri élővilágra és ne vegyen minden évben új strandruhákat.
  • Bérautó helyett villamossal és busszal közlekedjen, gyalog vagy bringán induljon városnéző túrára.
  • Ellenőrizze le, hogy a szállodája valóban teljesíti-e zöld vállalásait (azaz nem folytat-e greenwashingot).
  • Vásároljon kézműves készítésű ajándékokat, fogyasszon szezonális és a helyi ételeket. A nevezetességek felkereséséhez vegyen igénybe helyi segítőt és tisztelje a helyi szokásokat.

Mindezt a népszerű turistaközpontok segíthetik, ösztönözhetik azzal, hogy a fenntarthatóságra törekednek. Az egyik tipikus példája ennek, hogy elterelik a turistákat a kiugró nevezetességektől a kevésbé ismertek felé, amivel mérsékelhetik a tömeget az előbbiek körül. Vannak persze ennél durvább eszközök is a túlturizmus kezelésére. Például az a japán városka, amelyből a legjobb kilátás kínálkozik a szigetország ikonikus hegyére, a Fudzsira, falat épített a látvány elé, ami mögé belépő fizetése után lehet bejutni. Madrid Párizs, Bécs, Amszterdam, Roma, Dublin, London, Koppenhága és Berlin előtt végzett abban a versenyben, hogy melyikük idegenforgalma fenntarthatóbb. Ez Európai Bizottság European Tourism Indicator System rendszerében a 100 pontos skálán 77 pontot ért el.

A célpontok menedzsmentjében 91 pontot kapott (ebben a részversenyben Bécs végzett az élen). A túlturizmus kezelésben 74 pontot tehetett zsebre (ezt a meccset Párizs nyerte). Az uniós mérce figyelembe veszi még a kulturális környezetet, a városok zöld területeinek nagyságát, a tömegközlekedés minőségét és a kisebbségek jogainak tiszteletben tartását is. Javítja a helyezést a környezet viszonylagos tisztasága. Madridban például sokat tette a buszflották megújításáért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!