4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szomorú történetet osztott meg egy család - nem biztos, hogy véletlen az, hogy mindez nem sokkal a budapesti amerikai nagykövet figyelmeztetése után történik.

A népszerű utazási oldal, az Utazómajom Facebook-oldalán osztotta meg történetét az a négyfős család, amelynek tagjai hétfőn terveztek volna az Egyesült Államok érintésével hazarepülni Magyarországra Latin-Amerikából.

Ám az egyébként általában legfeljebb 72 óra alatt elbírált amerikai utazási engedély (ESTA) elektronikus felületén 7 napja beadott kérelmükre nem kaptak választ, így várhatóan elbukják a hazaútra szóló repülőjegyeiket.

"Ha nem tudunk átutazni Amerikán, akkor kerülőúton 30 óra plusz utazással (2 pici gyerekkel, egyik 8 hónapos) kell hozzávetőlegesen két millió forint plusz összegért hazautaznunk"

- olvashatjuk az oldalon a beszámolót helyzetről.

A szerző a magyar Konzuli Szolgálat segítségét is kérte, de ők sem tudtak érdemben semmit tenni.

"Konzuli Szolgálat együttérez, de nem tud segíteni.

Nagyon figyeljetek erre, bárki járhat úgy, hogy átutazik az USA-n, de visszafelé már vagy nem kapja meg az ESTA-t, vagy egyszerűen nem bírálják el időben és emiatt bukja az utat.
2023 augusztusától a magyar állampogároknak az ESTA érvényességét egyszeri használatra korlátozták. A hivatalos magyarázat: "Tekintettel a magyar kormány azon döntésére, mely szerint nem kezelte hiánytalanul az egyszerűsített honosítási eljárásból származó biztonsági kockázatokat, a Vízummentességi programban (röviden VWP) való részvételi eljárások minden magyar útlevéllel rendelkező számára módosulnak"
- figyelmeztet a bejegyzés szerzője.

 

 Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman a magyar NATO-csatlakozás évfordulója alkalmából a CEU budapesti kampuszán tarott beszédében szokatlanul kemény hangon bírálta a magyar kormányt, és arra figyelmeztetett, az amerikai kormány "cselekedni fog érdekei támogatás érdekében".

 
Emlékeztetett arra, hogy amikor tavaly szankciókat rendeltek el az orosz "kémbankkal" szemben, Magyarország 24 órával később kilépett abból. Majd szóba került az ESTA is:

"Vegyünk egy másik példát: az Egyesült Államok több amerikai kormányzati cikluson keresztül tárgyalt Magyarországgal az egyszerűsített honosítási eljárás keretében kiállított útlevelekkel kapcsolatban felmerült biztonsági résekről. Magyarország a Trump- és a Biden-adminisztráció idején történt széles körű egyeztetések ellenére sem adott teljes körű választ az Egyesült Államok biztonsági aggályaira. 

Így tehát ismét nem maradt más választásunk, mint a cselekvés. 

Az előző kormányzat bevezette, hogy minden, Magyarországon kívül született, magyar útlevéllel rendelkező személynek vízumot kell igényelnie ahhoz, hogy beutazhasson az Egyesült Államokba. Amikor ez nem hozta meg a várt eredményt, tavaly júniusban korlátoztuk a vízummentességi program ESTA jóváhagyásának érvényességét a magyar utazók számára. Ezt a lépést soha nem akartuk volna megtenni.  A népeink közötti kapcsolatok mindkét nemzet számára óriási előnyökkel járnak, és azt szeretnénk, ha több magyar utazó érkezne az Egyesült Államokba, nem pedig kevesebb. De a párbeszédet nem tudtuk komolyan folytatni, mert az nem vezethetett sehová úgy, hogy közben egy valós biztonsági fenyegetés továbbra is fennállt. Előrelépés is csak azt követően történt ennek a biztonsági problémának a kezelésében, amikor cselekedtünk."

Természetesen nem tudhatjuk, hogy a fenti eset ezzel összefüggésben van-e, mindenesetre érdemes tisztában lennie ezzel a veszéllyel annak, aki az Egyesült Államokon keresztül tervez utazni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!