4p

A belföldi turizmus, mint szakmai fogalom népszerűsítése elég erőltetett lenne az Egyesült Államokban, hiszen minden állam akkora, hogy évek alatt lehet igazán megismerkedni vele. Ugyanakkor mindenütt elvárja a lakosság - és lelkesen szervezi is – a helyi őszi népünnepélyeket, az Oktoberfesttől egészen Halloweenig.

Lomb- és favágóverseny

A túrák és programok száma felmérhetetlen. Van olyan úticél-lista, amely nemcsak azt próbálja sorrendbe helyezni, hol rendezik a legérdekesebb fesztiválokat, de azt is, hol látható a legszebb őszi lombozat.

A szüreti fesztiválok nemcsak a Napa-völgyre jellemzők, hanem mindenütt, ahol szőlőt termesztenek. Mindezt olyan, Amerikára jellemző versenyekkel körítik, mint nyáron a fűnyírók, vagy ősszel a favágók vetélkedője.

Már október elejétől mindenhol tökök özöne mosolyog kissé foghíjasan a látogatóra, közte a sörünnepeken is. Hogy miként kerül ide az Oktoberfest? Nos, mindenütt, ahová eljutottak a német bevándorlók, rögtön meghonosították a sör és a wurst ünnepét.

Miért ne lehetne egyszerre Halloweent és Oktoberfestet ünnepelni...? Fotó: Depositphotos
Miért ne lehetne egyszerre Halloweent és Oktoberfestet ünnepelni...? Fotó: Depositphotos

Ki tudja a legtöbb kolbászt megenni?

Ilyen Alabama is: a Cullman Oktoberfestet 1982 óta minden évben megrendezik itt. A fesztiválon mindig olyan német stílusú kézműves sörök szerepelnek, amelyeket alabamai sörfőzők készítettek, mint például a Straight to Ale Brewing. Német fogásokat kínáló vacsorákon, gyertyafényes gyalogtúrákon, kocsikázásokon és a Miss Oktoberfest megkoronázásán is részt vehet, aki minderre kíváncsi,  

A fesztivált a kutya- és a futóversenyek mellett olyan kihívások is tetézik, minthogy ki tud egy ültő helyében a legtöbb wurstot, azaz kolbászt megenni, alapozásként a sörhöz.

Arizona és Connecticut sem marad le

A kulinária rajongói számára kiemelt eseménye a novemberi Arizona Fall Fest. Több mint 200 helyi étel- és italárus gyűlik össze, hogy bemutassák a legjobb helyi ízeket a Phoenix-i Margaret T. Hance Parkban. 

Connecticutban egymást követi az Oktoberfest a Biergarten River Walk-en, a Halloween, és a  helyi étel-ital kóstolós nagy fesztivál. Ezek után rendezik meg a novemberi Wurstfestet a közeli New Braunfelsben.

Míg ősszel a sörközpontú Oktoberfestek az Egyesült Államok többi részét (és a világot) veszik át, Colorado egy másfajta alkoholt ünnepel.  A "Still on the Hill" névre keresztelt Breckenridge Craft Spirits Festival egy nagykóstolót tartalmaz, ahol a vendégek több tucat különböző szeszes italt próbálhatnak ki. Mindehhez nélkülözhetetlen program a lepárlótúra, az élőzene és a bőséges villásreggeli.

Madárijesztő verseny – van, amelyik Frida Kahlóra hasonlít

Ami a szolidabb szórakozásokat illeti, az ősz az almaborivás, az almáspite-evés, a jelmezkészítés és a sütőtök-díszítés örömét is magával hozza.

A georgiai Alpharetta utcáin több mint 150 madárijesztő sorakozik az éves „madárijesztő betakarítás” idején. Ezek nem átlagos madárijesztők: a helyi iskolák, vállalkozások, nonprofit szervezetek és kerületek mind vetélkednek e sajátos kézműves műfajban: van olyan alkotás, amely unikornis valójában, de még Frida Kahlo témájú is szerepelt már.

A szalmából készült kis remekművek bemutatásakor természetesen lehet szavazni a kedvencre, és country zenére táncolni az utcákon.

A világ legnagyobb csirkesütő serpenyője

Kentuckyban mi más is lehetne a menü, mint csirke? Az elsőként megnyílt KFC étterem helyszínén az alapítót, Sanders ezredest ünneplik a World Chicken Festivallal. Itt a vállalkozó kedvűek beöltöznek csirkének, tojásokat esznek és futnak. De az egyik legfontosabb esemény a világ legnagyobb rozsdamentes acél serpenyőjének megtekintése, amely egyszerre 600 adagnyi csirke sütésére képes.

Ha rizsverseny, elsőként Kínára gondolnánk, de nem: a rizstermesztés jelentőségét a Louisiana-i Crowley-ban ünneplik. Ez az esemény természetesen magában foglal rizs- és szószfőző versenyeket, és különféle szórakoztató programokat is.

Bogyószedés és a jávorszarvasok lesése

Van, ahol hamar elhullanak a levelek, és rögtön érkezik a tél. Ez nem zavarja meg Alaszkát abban, hogy megrendezze a maga fesztiváljait. Sok más alaszkai várossal ellentétben Anchorage nem zár be egyetlen boltot sem csak azért, mert vége a nyárnak. Még mindig lehet a vállalkozó kedvűeknek bogyókat szedni a Flattop hegyen, és az Alaska Railroaddal fel lehet menni Talkeetnába, hogy megcsodálják a lombok festői hullását. 

A Travel and Leisure amerikai online magazin szerkesztője azzal is kecsegtet, hogy a levelek lehullásával könnyebben észrevehető a jávorszarvas és más állatok is, amelyeket eddig eltakartak az ágak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!