4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Évről-évre érezhetően drágulnak a balatoni strandolási lehetőségek díjai, a Fidesz-KDNP kormányok 2010 óta tartó működése alatt elég durva növekedési tempó jött össze. 2010 óta csaknem háromszorosára nőttek a belépők árai, így már nem csak a balatoni fogyasztás, de maga a strandon tartózkodás is erősen megfontolandó.

Aranyáron kínált lángos, hekk vagy a balatoni strandokon - nem is kérdéses, hogy a strandolás minden kellékével egyre kevesebbeknek fizethető meg. Mostanra azonban odáig jutott leépülés, hogy maga a belépés is alaposan megrostálja a strandok közönségét. Mert hol van még a lángos, a hekk, a fagyi vagy a sör, amikor a bejutás is tízezres tétel felé közelít egy négytagú család számára.

Az elmúlt 13 évben a balatoni strandokon mind a felnőttek, mind a gyerekek napi belépődíja közel háromszorosára emelkedett. A vizsgált strandoknál 2010-ben egy felnőtt belépőjegy átlagos ára 549 forint volt, ez 2019-re 850 forintra, majd az idei évre 1547 forintra nőtt  – derül ki a balatontipp.hu összegzéséből. Ezzel párhuzamosan változott az iskoláskorú gyerekek átlagos belépődíja is, ami a 2010-es 333 forintról 2019-re 503 forintra, az idén pedig 888 forint emelkedett.

A felnőtt belépődíjak átlagos növekedése 2010 és 2019 között 55 százalékos volt, míg a vizsgált periódus utolsó harmadában a 2019-es szinthez képest további 82 százalékos volt az emelkedés. A 2010-es díjakat alapul véve 2023-ra 182 százalékkal, tehát közel háromszorosára nőttek a felnőttek belépődíjai.

Az egekbe másztak már a belépők árai is. Fotó: MTI/Mohai Balázs
Az egekbe másztak már a belépők árai is. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az emelések között településeként jelentős eltéréseket lehet megfigyelni. A siófoki Nagystrandon az eleve magas 2010-es kiindulópont (1000 forint) miatt csak 2,5-szeres emelés kellett ahhoz, hogy a régió legdrágább, 2500 forintos belépődíját elérjék, a keszthelyi Városi strandon a szintén magas 990 forintról 1,3-es szorzóval jutottak a jelenlegi 1300 forintos szintre. A másik véglet az alsóörsi Községi és a balatonalmádi Wesselényi strand taratózkodik. Ezeknél a 13 évvel ezelőtti 500 forintos belépő négyszeres szorzóval az idén 2000 forint lett.

A gyerekjegyeket általában felnőttbelépők 50-70 százalékáért adják. Pozitív kivétel Szigliget, ahol a gyerekek a felnőttbelépődíj 33 százalékáért, illetve a balatonlellei Napfény strand és a siófoki Nagystrand, ahol a gyereke a felnőttek díjának 40 százalékáért strandolhatnak. A másik véglet a badacsonytomaji Badacsony strand, ahol a gyerekeknek a felnőtt belépő 80 százalékát kell fizetni.

A portál az Orbán-kormány 2010-es második hatalomra kerülése óta eltelt időben vizsgálta meg a balatoni strandokon a főszezonra, hétvégén érvényes, egyszeri belépésre szóló, felnőtt belépők árainak alakulását. A számolásnál 35 önkormányzati üzemeltetésű strand díjait összegezte, ami a balatoni fizetős strandok 70 százalékát fedi le.

Miközben a strandok fenntartása egyre többe kerül, sok balatoni önkormányzatnál erősödik a kényszer a profit növelésére, mert nem nagyon tudnak máshonnan plusz forrást szerezni a települések megfelelő színvonalú működtetéséhez. Márpedig erre különösen nagy szükség lett az utóbbi években a kormány önkormányzatokat sújtó megszorításai miatt.

Az idegenforgalmi adó bevételekhez évtizedeken át adott kétszeres központi támogatás - akár 100 milliós tételeinek - megvonása, majd újabb drasztikus lépésként a gépjármű súlyadó megmaradt 50 százalékának elvétele nehéz helyzetbe hozta a balatoni településeket. A Covid idején ezekhez jött ráadásként az iparűzési adó blokkolása és az adó- és díjemelési lehetőségek ideiglenes befagyasztása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!