5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Augusztus 1-jén megnyílt Etyek első négycsillagos szállodája, ami nem másé, mint Rókusfalvy Pálé, a bormarketingért felelős kormánybiztosé.

A Rókusfalvy Borhotel megnyitásával immár három helyszínen várja vendégeit a kormánybiztos az Etyek-Budai borvidék boraival, gasztronómiai különlegességekkel és wellness-élményekkel. 

A 13 kétágyas és 1 háromágyas, klimatizált szobával és 1 lakosztállyal rendelkező Rókusfalvy Borhotel augusztus 1-jén nyitotta meg kapuit, kérés esetén, a szobákba pezsgő bekészítést biztosítanak.

Mint honlapjukon írják: "Az impozáns környezet mellett, számos exkluzív szolgáltatást nyújtanak, például a 10 fős jakuzzit és a 10 fős finn – és 2 fős infraszaunával rendelkező wellnessrészleget. A felejthetetlen élményt, a közvetlenül a Borhotel mellett lévő, a Michelin kalauz által ajánlott Rókusfalvy Fogadó gasztronómiai kínálatával és a 10 perces sétatávolságra található Rókusfalvy Birtok exkluzív bor tételeivel fűszerezzük".

Rókusfalvy Pál Etyek első négycsillagos hotelét nyitotta meg. Fotó: Youtube
Rókusfalvy Pál Etyek első négycsillagos hotelét nyitotta meg. Fotó: Youtube

Az árak nem olcsók, de most előfoglalással van némi engedmény:

  • a kétágyas szoba ellátás nélkül 44 900 forint
  • a háromágyas szoba szintén előfoglalással 54 900 forint
  • lakosztály wellness használattal 69 900 forint.

Rókusfalvy Pál, akit tavaly a választások után neveztek ki a kormány bormarketingért felelős kormánybiztosává, még 2021-ben kapott vissza nem térítendő állami támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül. Az akkor 300 milliárd forintos keretösszegű Kisfaludy Turisztika Fejlesztési Programon belül számos, kormánypártokhoz közeli vállalkozás és önkormányzat nyert el jelentős összegeket.

Így jutott hozzá a korábbi zenész és rádiós, ma már borász, valamint az Etyeki Piknik ötletgazdája, Rókusfalvy Pál 400 millió forint közpénzhez az etyeki Rókusfalvy Fogadó kapacitásbővítésére és szolgáltatásfejlesztésére.

De Rókusfalvy már 2017-ben is kapott közpénzt, akkor 133,3 millió forintot ítéltek meg a Rókusfalvy Birtok Vendéglátóipari Kft.-nek komplex borászati fejlesztésekre.

Az ma már persze kibogozhatatlan, hogy mi volt előbb: a közpénz odaítélése után jött az ötlet, hogy Rókusfalvyt felkérjék az ország borfelelősének, vagy fordítva, már formálódott a pozíció, ezért került be a Kisfaludy Program kiválasztottjai közé.

Rókusfalvy mindenesetre a Mandinernek nyilatkozva azt mondta, kormánybiztosi kinevezése „nyilvánvalóan nem a levegőből érkezett”.

„Az elmúlt húsz évben nem kevés dolgot tettünk le az asztalra az Etyek-Budai borvidéket országos, sőt ma már állíthatom, hogy nemzetközi viszonylatban is a térképre helyező fesztiváljainkkal, rendezvényeinkkel, illetve az országos szakmai eseményeinkkel: a Borkonferenciával, Pezsgőkonferenciával, a legjobbak munkáját elismerő Borászok Borásza díjjal és a fiatalok nemzetközi tapasztalatszerzését támogató ösztöndíjprogrammal. Komoly energiákat fektettünk a magyar bormarketingbe, amelynek révén többször kikérték már a véleményünket és a gondolataink kormányzati akarattá érettek” – fejtette ki pozíciója hátterét.

Az időközben a Fideszbe belépett üzletember-borász ugyanakkor a kormány kedvenc örző-védő cégével, a Valton-Seccel is kötött már üzletet, 2020-ban pedig 2,2 milliárd forintos, három évre szóló keretszerződést írt alá a NIF Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. és Rókusfalvy cége, a Roxer Kommunikációs Kft., amely akkor a Balásy Gyula-féle New Land Media Kft. elől vitte el a zsíros megbízást. De 2022-ben 1,4 milliárd forint értékben két foglalkoztatási kommunikációs közbeszerzést is nyert a Nemzeti Kommunikációs Hivatalnál, és a Roxer csinálja jó pénzért a Nemzeti Védelmi Szolgálat antikorrupciós képzéseit is, hogy csak egy-két jelentős megbízást említsünk. (És ha már a Roxer Kft-hez kanyarodtunk: a médiacégnek továbbra is igen jól megy, árbevetelét megduplázva tavaly már 4 milliárd forintos forgalmat bonyolított).

De vissza Etyek első négycsillagos hoteljéhez: cége válogatja, hogy ki tünteti fel a cégbeszámolójában a vissza nem térítendő támogatást, a Rókusfalvy Birtok Kft. tavalyi beszámolójában semmi nyomát nem találtuk a szálloda építésének. Amellett, hogy 2022-ben a 199,3 millió forintos árbevételből csupán 8,5 milliós nyereséget könyveltek el, az új beruházásra mégis utal egy-két tétel:

  • a pénzügyi műveletek ráfordításai 837 ezer forintról 9,9 millióra
  • az anyagjellegű ráfordítások 94,8 millióról 125,8 millióra
  • az üzleti tevékenység eredménye 7,1 millióról 19,3 millióra
  • az egyéb ráfordítások 977 ezerről 4,4 millióra

nőttek.

Ugyanúgy nem esik szó a Rókusfalvy Fogadó cégbeszámolójában sem az épülő négycsillagos fejlesztésről, csak a számokból lehet következtetni az idén elkészült beruházásra:

  • ennél a cégnél a tárgyi eszközök 272 millióról 733 millióra
  • a kötelezettségek 396 millióról 634 millióra

ugrottak.

Rókusfalvy egyébként azt is hozzátette kormánybiztosi kinevezéséhez: örül, hogy valami maradandót alkothat a magyar bor érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!