<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője szerint a Liszt Ferenc repülőtér adatai a nemzetközi turizmus fellendülését mutatják, Magyarországon pedig az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat és az atlétikai világbajnokság nagy potenciált jelent.

Az elmúlt hónapok lendületes növekedését követően kissé megtorpant a szálláshelyek forgalmának helyreállása, így 9 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma márciusban. Ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 17,4 százalékkal csökkent, azonban a külföldiek vendégéjszakáinak száma 1,2 százalékkal emelkedett, ami a külföldi vendégek visszatérését és a nemzetközi idegenforgalom folytatódó helyreállását mutatja – emlékeztet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlésére Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője.

Suppan felidézi, a szálláshelyek árbevétele márciusban 25,8 százalékkal a nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, tükrözve az árak emelkedését is, míg a csökkenő vendégszámon az egy évvel korábbihoz képest 11,5 százalékkal kevesebb működő egység osztozott, ami azt mutatja, hogy alaptalanok voltak a tömeges bezárásokkal kapcsolatos félelmek. A kedvező forgalmi adatok és alacsonyabb energiaköltségek hatására újranyitásokra is sor kerülhet – véli az elemző.

Az első három hónapban 1,3 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, ezen belül a belföldieké 9,6 százalékkal csökkent, a külföldieké 15,3 százalékkal nőtt.

Suppan hangsúlyozza,

a nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is,

amelyek meredek felpattanást mutatnak a járvány elleni korlátozások feloldását követően. Márciusban a légi utasforgalom 33,9 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 9,2 százalékkal marad el a négy évvel ezelőtti, járvány előtti 2019 márciusi szinthez képest.

A kilátásokra áttérve a vezető elemző emlékeztet, a tavalyelőtti májusi fokozatos nyitást követően érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma. A járvány enyhülése és a magas átoltottság hatására szinte minden korlátozást feloldottak, ami miatt kedvező kilátásokkal indult a tavalyi év, egyre több tengerentúli járat is kezd visszatérni. A szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott óriási kielégítetlen igény is élénkítette és élénkíti továbbra is, világszerte megfigyelhető az utazási kedv élénkülésének folytatódása – véli, majd hozzáteszi, a szigorú kínai járványellenes korlátozások feloldása újabb lendületet adhat a nemzetközi turizmusnak, mivel a távol-keleti vendégek eddig kimaradtak a nemzetközi turizmus helyreállásából, és feltehetően erős kielégítetlen igény halmozodóhatott fel az elhalasztott utazások miatt, amit egyes beszámolók megerősítenek.

Visszatérhetnek a távol-keleti turisták is. Fotó: Mfor / Mester Nándor
Visszatérhetnek a távol-keleti turisták is. Fotó: Mfor / Mester Nándor

Az MBH Bank elemzője szerint

az idei évben Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címe, valamint a nyáron megrendezendő atlétikai világbajnokság is hozzájárulhat a turizmus további lendületéhez.

Szerinte a belföldi vendégforgalmat a húsvéti ünnepek újra élénkíthették, így a következő hónapokban ismét növekedést mutathatnak a szálláshely szolgáltatással kapcsolatos adatok.

Suppan kockázatként értékeli, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust, a belföldi turizmus dinamikáját pedig a hazai reálbérek csökkenése fékezheti. A szálláshely-szolgáltatók számára messze a legnagyobb kockázatot az energiaköltségek elszállása jelentette – hangsúlyozza a vezető elemző –, így a nem kellően hatékony energiaintenzitású szálláshelyek komoly versenyhátrányba kerülhettek, átmeneti, vagy végleges bezárásra is kerülhettek. A fűtési szezont követően azonban számos szálláshely újra kinyithat. A közeljövőben kulcskérdés lesz az energiahatékonyság növelése, a megújuló energia felhasználása, az energiatakarékos üzemeltetés, a szigetelés javítása és számos más intézkedés, aminek hatására az energiaköltségek markánsan csökkenthetők – zárja elemzését Suppan Gergely.