3p

Az Airbnb végleg betiltotta a platformján hirdetett otthonokban a bulikat és rendezvényeket, miután a járvány idején bevezetett ideiglenes intézkedés népszerűnek bizonyult a házigazdák körében.

A cég szerint a szabály sokkal több lett, mint közegészségügyi intézkedés, mióta 2020 augusztusában bevezették. Alapvető közösségi irányelvvé fejlődött, ami támogatja a házigazdákat és szomszédaikat. Ugyanakkor egyes vendéglátóhelyekre a jövőben is kivételt lehet kérni a globális tilalom alól – közölte a San Franciscó-i székhelyű cég.

Az Airbnb közleményében azt írta, hogy az intézkedés bevezetése óta 44 százalékkal csökkent a bulikkal kapcsolatos panaszok száma.

Világszerte betiltották az Airbnb-s bulikat – de számít ez nekünk? Fotó: Depositphotos
Világszerte betiltották az Airbnb-s bulikat – de számít ez nekünk? Fotó: Depositphotos

Nem érdemes túlértékelni ezt a bejelentést, hiszen ki tudja, mi számít bulinak, és mi csupán jóhangulatú beszélgetésnek – jegyezte meg egy a belvárosban több ingatlan Airbnb-s kiadásával foglalkozó házigazda az Mfor kérdésére.

Hozzátette, hogy számára praktikusan semmilyen változással nem jár majd az új szabályozás. Ha több vendége érkezik egy lakásba, eddig is mindig megírta és elmondta nekik, hogy nem lehet hangosan mulatozni a lakásban, erre alkalmas szórakozóhelyeket pedig ajánl a vendégeinek a belvárosban. Kérésének nyomatékot adva, arra hivatkozik, hogy a szomszédai nagyon érzékenyek a zajra, és kihívják a rendőrséget, ha zavarja őket valami.

Valójában hétéves pályafutása alatt csupán egyszer fordult elő, hogy olyan bulit tartottak a vendégei, ami komolyabb kárt tett a lakás berendezéseiben, és összesen kétszer volt rá példa, hogy felhívták a szomszédai hangoskodás miatt. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne olykor zavaró a lakók számára, ha valahova gurulós bőröndökkel rendszeresen több vendég érkezik, akár késő este, ezen azonban nem változtat az Airbnb új rendelkezése. Olyan bulik szervezése, ahol a regisztrált vendégeken kívül másokat is meghívnak, eddig is tiltott volt az Airbnb szabályai szerint – tette hozzá a házigazda.

A vállalat 2019-ben kezdte el korlátozni platformján a rendezvények szervezését – emelte ki a BBC. Betiltotta a „nyílt meghívású” bulikat és az úgynevezett „partyházakat”, amelyek kellemetlenséget okoztak a szomszédoknak. Tavaly több mint 6600 vendéget függesztettek fel a platform használatától a szabályok megszegése miatt.

Tavaly több mint 6600 vendéget tiltottak el az Airbnb használatától. Fotó: Depositphotos
Tavaly több mint 6600 vendéget tiltottak el az Airbnb használatától. Fotó: Depositphotos

Az amerikai szálláshelyközvetítő a szigorítással párhuzamosan ugyanakkor megszüntette azt a korlátot, hogy hány ember szállhat meg az otthonokban. Korábban a koronavírus terjedésével kapcsolatos aggodalmak miatt a vendégek számát 16 főben korlátozták.

A cég szerint számos nagyobb típusú otthon alkalmas arra, hogy kényelmesen és biztonságosan több mint 16 embernek adjon otthont – az európai kastélyoktól kezdve az amerikai szőlőskerteken át a Karib-tenger partján álló hatalmas villákig.

E felső határérték eltörlése azt a célt szolgálja, hogy a házigazdák felelősségteljesen kihasználhassák az otthonukban rendelkezésre álló helyet, miközben betartják a zavaró partikra vonatkozó tilalmunkat – áll az Airbnb közleményében.

Ezt az új és hosszú távú szabályozást azért léptettük életbe, hogy elősegítsük és támogassuk a közösségi biztonságot – közölte az Airbnb –, amivel minden bizonnyal a létszámkorlát megszüntetésével kapcsolatos félelmeket próbálta már előre ellensúlyozni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!