2017. február 1. 11:41

Kedden késő délután az állami vállalatok közül elsőként a MÁV-csoportnál született meg a szakszervezetekkel közösen kialakított és dokumentált javaslat a 2017 és 2019 közti időszak tervezett béremeléseiről.

A felelős számításokat és tárgyalásokat követően elkészült tervezet jegyzőkönyvét az érdekegyeztetést folytató munkáltató képviselői és a szakszervezetek is aláírták. A dokumentumot a MÁV a napokban, legkésőbb a február 5-i határidőig eljuttatja a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz.
 
A javaslat szerint idén átlagosan 13 százalékkal, jövőre 12 százalékkal, 2019-ben legalább 5 százalékkal növekedhet a nem vezető beosztású munkakörben dolgozó mintegy 36 ezer vasutas bére.
 
 
 
A bérfejlesztés célja – a közszolgáltatás zavartalan ellátása érdekében – a fluktuáció és a szakemberhiány kialakulásának megelőzése, a munkaerő-piaci helyzetre is tekintettel a szakképzett munkaerő megtartása és jövőbeni biztosítása, valamint a munkakörök közötti bérfeszültségek kezelése.
 
A felek rögzítették, hogy a jegyzőkönyvben foglaltak nem kötelezik az aláírókat, az álláspontok kizárólag a tulajdonos, illetve a tulajdonosi joggyakorló szervezet tájékoztatására szolgálnak.
 
mfor.hu