Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Tiszai Balázs Tiszai Balázs

Aki elnyeri a feladatot, annak kinéz további két év hosszabbítás.

Újabb, a Puskás Aréna működését biztosító közbeszerzést írt ki a Nemzeti Sportközpontok, ezúttal őrzés, rendezvénybiztosítás témában. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben elérhető dokumentum szerint

egy évre 1,8 milliárd forintot szánnak az aréna biztonságára.

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) által közzétett fotón a Puskás Aréna 2019. október 1-jén. (Fotó: MTI/KKBK)A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) által közzétett fotón a Puskás Aréna 2019. október 1-jén. (Fotó: MTI/KKBK)

A tender nyílt eljárás, a pályázók feladatai részletesebben az alábbiak lennének:

 • őrzés- védelmi, riasztási feladatok,
 • portaszolgálat és recepciós feladatok,
 • kamerarendszer kezelése,
 • járőrszolgálat,
 • gépjárműforgalom koordináció,
 • biztonsági terv és jelentések készítése,
 • biztonsági zárások felállítása a használt területeken,
 • külső ruházat és csomagátvizsgálás vizuálisan, tiltott tárgyak bevitelének megakadályozása,
 • parkolások irányítása,
 • vendégek elől elzárt területek biztosítása,
 • tájékoztatási feladatok,
 • regisztrációs feladatok,
 • vendégek fogadása, kísérése, tájékoztatása,
 • ruhatár őrzési feladatok ellátása.

A Puskás Aréna „alap üzemelési” őrzési feladatait naponta egyszerre tizenketten látják majd el a tervek szerint.

A fent említett egy év a keretmegállapodás megkötésétől számítva ketyeg, de az időtartam legfeljebb két alkalommal további egy-egy évvel meghosszabbítható lesz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A dokumentum szerint alkalmas lehet a pályázó, melynek az előző három üzleti évben az árbevétele elérte a nettó 150 millió forintot.

Alkalmatlan viszont,

 • ha az elmúlt három évben egyszer sem őrzött egy legalább 10 ezer fő befogadóképességű sportlétesítményt és/vagy középületet, mindezt úgy, hogy legalább 5 szolgálati helyet biztosított,
 • és kezelte a helyi kamerarendszert, legalább 9 hónapig folyamatosan,

valamint, ha

 • nincs referenciája legalább egy, minimum 20 ezer fős sportrendezvény vagy koncert rendezvénybiztosításáról,
 • meg legalább egy 10 ezreséről,
 • és legalább egy minimum 500 fős konferencia/protokollrendezvény biztosításáról.

Akkor sem adhat le érvényes pályázatot az induló, ha nincs neki legalább 20 darab fémkereső beengedőkapuja.

A közbeszerzést augusztus 3-án írták ki, 17-ig várják az ajánlatokat. Ha a szerződést szeptember elsejei indítással kötik meg, akkor idén év végéig 600 millió forintba fog kerülni az őrzés.

Érzésre a kormánykedvenc Valton-Sec. Zrt. és a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. jöhet szóba, de Mészáros Lőrinc friss biztonsági- és nyomozócége még nem, mert nekik még nincs tapasztalatuk.

Fűnyírás, villanykapcsolás

A Puskás Aréna fenntartásáról legutóbb júliusban élesítettek további két közbeszerzést. Az egyik szerint évi 180 millió forintért keresnek pályakarbantartó, gyepöntöző, növényvédő céget, mely a meccsek előkészületeiről és a meccsek utáni helyreállításról is gondoskodik.

A másik tender évi 540 millió forintot ér, itt az aréna rendezvényeihez kapcsolódó hang-, fény-, színpad-, és vetítéstechnikai feladatokat kell ellátni, továbbá a rendezvényekhez kapcsolódó technikai eszközöket biztosítani és üzemeltetni.

Ez a kettő feladat együtt tehát 720 millió forintba kerül, ha pedig helyesek a feltételezéseink, és valóban szeptembertől indul az őrzés, akkor az azért fizetendő 600 millióval együtt idén már legalább 1,32 milliárd forintba fog kerülni a stadion üzemeltetése. De ezen három feladaton túl még további munkákat is el kell végezni az aréna körül.

Idén egyébként összesen 1,876 milliárd forintot tett félre a kormány a Puskás Aréna üzemeltetésére, mely kivitelezése 190 milliárd forintba került.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.