3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fennállása legnagyobb adózott eredményét érte el az OTP csoport 2019-ben, mérlegfőösszege pedig meghaladta a 20 ezer milliárd forintot az OTP Bank éves jelentése szerint.

Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön publikált, 2019-es gazdálkodásra vonatkozó éves jelentése szerint a rekordnagyságú számviteli és korrigált eredményt számos tényező alakította: a régió kedvező gazdasági teljesítményének köszönhetően tovább élénkült az üzleti aktivitás; ennek, valamint a megvalósult akvizícióknak köszönhetően a teljesítő hitelállományok európai összehasonlításban is kiemelkedő, éves szinten 48 százalékos ütemben bővültek árfolyamszűrten. Az organikus növekedés az előző évi ütemmel megegyező mértékű, 15 százalékos volt.

A társaság éves jelentésében mérföldkőnek nevezték a bankcsoport történetében, hogy 2019-ben hat bankvásárlás történt Bulgáriában, Albániában, Montenegróban, Moldovában, Szerbiában és Szlovéniában. Az akvizíciók a meglévő piacokon érdemben javították a leánybankok piaci pozícióit, az új piacokon pedig számottevő pozíciókat szerzett a bankcsoport.

Az OTP Bank Nyrt. igazgatósága a veszélyhelyzetre tekintettel a közgyűlés hatáskörében eljárva csütörtökön a társaság 2019. évi anyavállalati mérlegét 10,138 ezer milliárd forint mérlegfőösszeggel és 193,354 milliárd forint adózott eredménnyel fogadta el. Az adózott eredményből 19,335 milliárd forint általános tartalékot képeztek, a fennmaradó összeget pedig az eredménytartalékba helyezték.

Szintén a közgyűlés hatáskörében eljárva az igazgatóság a társaság 2019. évi konszolidált mérlegét 20,121 ezer milliárd forint mérlegfőösszeggel, 417,250 milliárd forint folytatódó tevékenységből származó nettó eredménnyel hagyta jóvá. A részvényesekre jutó folytatódó (416,909 milliárd forint) és megszűnő tevékenységből (mínusz 4,668 milliárd forint) származó nettó eredmény 412,582 milliárd forint volt.

Az OTP Bank Nyrt. éves jelentése szerint az éves konszolidált korrigált adózott eredményen belül a legmagasabb eredményt továbbra is az OTP Core (magyarországi tevékenység) érte el (191 milliárd forint). Valamennyi leánybank és leányvállalat javított előző évi teljesítményén, kiemelkedő volt a bolgár (67,9 milliárd forint), ukrán (35,2 milliárd forint), horvát (30,7 milliárd forint), valamint az orosz (28,1 milliárd forint) eredmény-hozzájárulás, emellett számos leányvállalat duplázta, sőt triplázta előző évi eredményét.

Az OTP Alapkezelő adózott eredménye (15,1 milliárd forint) köszönhetően a rekordnagyságú sikerdíj-bevételnek a megelőző év három és félszeresére nőtt.

Az OTP papírjaival a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a részvények záróára csütörtökön 9540 forint volt. Az elmúlt egy évben a papír legalacsonyabb ára 7865 forint, a legmagasabb 15 850 forint volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!