2018. november 7. 07:06
mfor.hu

Ehhez azonban idén november elsejéig meg kellett szerezni a végleges építési engedélyt.

A kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek – jelentette be Varga Mihály. A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint a pénzügyminiszter közölte, az építőipari szakértők kérésére megfogalmazott módosító javaslatot a héten nyújtják be az Országgyűlésnek a Törvényalkotási Bizottságon keresztül.

Még öt évig marad az alacsonyabb adó Még öt évig marad az alacsonyabb adó

Főszabály szerint a kedvezményes adókulcs jövő év végéig van hatályban, ami azt jelenti, hogy 2019. december 31-ig minden - a törvényi feltételeknek megfelelő - új építésű lakóingatlan (300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás) értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5 százalékos áfát számítják fel.

A közlemény felhívja a figyelmet, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) és más szakmai szervezetnek a javaslatai alapján dolgozta ki a Pénzügyminisztérium a részletes szabályokat. Amennyiben az Országgyűlés elfogadja, akkor 2019. december 31-ét követően azoknál az új lakóingatlanoknál is alkalmazható az öt százalékos mértékű áfa, amelyek építésére 2018. november elsején már van végleges építési engedély, vagy - a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében - az építését addig bejelentették. A kedvezményes adómérték ebben az esetben is csak akkor alkalmazható, ha legkésőbb 2023. december 31-én eladják az új lakást.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, a legalacsonyabb mértékű, öt százalékos lakásáfa még öt éven keresztül alkalmazható.

Az áfára vonatkozó szakmai szervezeti javaslatról Koji László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke, az ÉVOSZ elnöke beszélt a Kamarai Napok alkalmával októberben. Az általuk javasolt kompenzációs csomag része az áfa-visszatérítés lehetőségének biztosítása a felújításoknál és lakásépítéseknél, a fecskeház-program, a 3-5 százalékos kamattal nyújtott hosszú távú banki hitelek, az építményadóban nyújtott kedvezmények szélesítése.