<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A lap azt írja, a miniszterelnök főképp az USA reakciója miatt hajlandó puhítani az álláspontján.

Az elmúlt napokban több informális megbeszélés zajlott a Fidesz vezetői között a CEU-t ellehetetlenítő törvényjavaslatról, melynek az lett a vége, hogy Orbán Viktor belátta, meg kell egyezni az intézménnyel, írja a 24.hu.

A lap a forrására hivatkozva arról számol be, hogy a CEU-viták meglehetősen komolyak voltak, melyeket az tudott csak lezárni, hogy a miniszterelnök elfogadta: tarthatatlan az egyetemmel szemben képviselt kormányálláspont. A nemzetközi tiltakozás és legfőképp az USA egyértelműen elítélő álláspontja miatt a fideszes politikusok arra jutottak, hogy valamilyen formában ki kell egyezni a CEU-val.

A törvény visszavonása szóba se jött ezeken a megbeszéléseken, írják, de Palkovics László oktatási államtitkár szerdán már a döntés miatt kezdett el tippeket adni a CEU-nak arra, hogyan folytatható az intézmény működése gyakorlatilag változatlan formában az új szabályok megkerülésével. A CEU ezt az utat egyébként határozottan elutasította, mondván, ha már Palkovics javasol valamit, akkor az lehetőleg inkább törvényes megoldás legyen, ne megbízhatatlan kiskapu.

A megbeszéléseken azt is megvitatták, hogy a CEU-ügy kommunikációjával öngólt lőttek, mert egy nemzetközi hírű intézmény színvonalát és tudományos teljesítményeit akarták megkérdőjelezni.

A 24.hu azt is írja, bár a CEU-törvény és a gyors ütemben rá érkező civilszervezet-törvény rég nem látott nagyságú tüntetéseket robbantott ki Budapesten, a Fidesz-vezetés egyelőre nem tartja igazán veszélyesnek a kialakult helyzetet.

Azzal együtt a politikusok az indokoltnál előbb kezdték meg a húsvéti szünetüket: bár az első munkaszüneti nap péntek, Áder János - igaz, hivatalos ügyben - már szerdán Zágrábba utazott, ahol minden jel szerint remekül érzi magát, Lázár János az ünnepre hivatkozva csütörtökön már nem tartotta meg a soros Kormányinfót, helyette Paksra ment, és a párt több vezetője is már napok óta csendben van.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.