2p

Több mint 25 milliárd dollár nyereséggel zárt a világ legnagyobb olajcége.

A Saudi Aramco, az olajtermelése és -tartaléka alapján a világ vezető olajcége, 25 milliárd 460 millió dollár adózott eredménnyel zárta az idei második negyedévet, ami 288 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbi 6 milliárd 600 millió dollárt.

A cég a nyereségnövekedést részben az olajpiac megszilárdulásával, illetve azzal indokolta, hogy emelkedett a kőolaj világpiaci ára. A Brent olajfajta ára hordónként 70 dollár fölötti volt pénteken, míg egy éve ugyanekkor 45 dollár körül állt. A cég fél éves profitja 47,2 milliárd dollár volt, 103 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg a feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű.

A dahráni székhelyű vállalat 18,75 milliárd dollár osztalékot fizet. Az Aramco korábban ígéretet tett részvényeseinek arra, hogy negyedévente 18,75 milliárd dollár, évente összesen 75 milliárd dollár osztalékot fizet. Ennek az összegnek a jelentős részét az elsődleges részvényes, a szaúdi kormány kapja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!