Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

400 embert foglalkoztat a Záhony-Port Zrt., melynek tevékenységét nagyon hátrányosan érinti a 2014 óta tartó ukrán válság és belpolitikai események - derül ki a MÁV mfor.hu-nak küldött közleményéből.

A 2014 óta tartó ukrán válság és belpolitikai események hatására tovább csökkent a térség áruforgalma, amely a körzet legnagyobb, a MÁV Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló átrakóját, a 400 főt foglalkoztató Záhony-Port Zrt.-t is hátrányosan érinti - írja közleményében a MÁV Zrt.

A térség gazdasági nehézségeit – amelyek jelentős kihatással vannak a vasútra – elsősorban a Záhonyon keresztül beérkező árualap hiánya okozza, ezért a MÁV támogatja a térség gazdasági potenciáljának javítását szolgáló intézkedések meghozatalát: többek között

  • egy II. típusú vámszabadterület engedélyezését,
  • a feldolgozó üzemek létesítéséhez szükséges kedvező gazdasági környezet megteremtését,
  • a keleti irányból vasúton érkező árutulajdonos társaságokkal való stratégiai megállapodások megkötését, és
  • a tehergépjármű forgalom vasútra terelésének ösztönzését.

A Záhony-Port az utóbbi évek tendenciáira alapozva egyébként 2,5 millió tonna import áru kezelésére optimalizálta erőforrásait, és alakította ki a jelenlegi munkavállalói létszámát. Az eddig eredményesen gazdálkodó leányvállalatnak a tavalyi bázishoz viszonyítva jelentős, 15-30 százalék közöttire prognosztizált forgalomkiesése 2015 első felében már munkáltatási nehézségeket okozott. A szakképzett munkaerő foglalkoztatása érdekében a Záhony-Port június 1-jétől csökkentett munkaidőt vezetett be. Ezzel az intézkedéssel biztosítja, hogy a jelenlegi munkavállalói létszám fennmaradhasson.

A MÁV a közleményében hangsúlyozza: elsőrendű törekvésük az is, hogy a záhonyi térségben munkahelymegtartó program indulhasson, amellyel biztosítható a jelenlegi munkavállalói létszám és szaktudás megtartása, bízva a vasúti forgalom újbóli fellendülésében.

A Záhony-Port tavaly egyébként 34,3 millió forintos nyereséget ért el az előző évi 92 millió forint után, miközben az árbevétele lényegében megegyezett 2013-2014-ben.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elérhető legutóbbi (áprilisi) adatai szerint Záhonyban 214 nyilvántartott álláskereső van, a teljes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét nézve viszont már 44 938 ez a létszám. A Központi Statisztikai Hivatal területi adatai szerint

a munkanélküliség 14,5 százalékos, ami hazánkban kiemelkedően a legmagasabb rátát jelenti

(a második legnagyobb a munkanélküliség, 12,3 százalékos, Hajdú-Bihar megyében).

A nagy munkanélküliséghez ráadásul nagyon kevés elsődleges munkaerőpiacon létrejövő munkahely társul, tehát már csak emiatt is különösen fontos megmenteni a Záhony-Portnál lévő 400 munkahelyet. Ellenkező esetben még több álláskereső fog versenyezni az amúgy is nagyon kevés piaci munkalehetőségért, ezáltal a régió munkaerőpiaca tovább romlana.  

Kapcsolódó cikkünk:
Kettészakítja az országot a közmunka

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.