2019. március 21. 09:25

Meglett az eredménye az érdi sportiskola rekonstrukciójára kiírt közbeszerzésnek. A jellemzően NER-közeli indulók között a volt felcsúti polgármester gyerekeinek cége lett szerencsés.

A becsült árnál 43 százalékkal többe fog kerülni az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola rekonstrukciója és bővítése - derül ki az uniós közbeszerzési oldalon megjelent hirdetményből. Az ajánlatkérő, az érdi önkormányzat nettó 3,79 milliárd forintra saccolta a költségeket, a gyakorlatban azonban kiderült, az építőiparra jellemző brutális áremelkedés itt is megmutatkozik. A legjobb és legalacsonyabb ellenértékű ajánlat is ennél jóval magasabb volt, ám mégis elfogadható az önkormányzat számára.

A Mészáros Lőrinc gyerekei tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Kft. nyertes ajánlata nettó 5,44 milliárd forintról szólt.

Az érdi sportiskola (Fotó: pestpilis.hu) Az érdi sportiskola (Fotó: pestpilis.hu)

Mellette pályázott még a Laterex Építő Zrt., ők 5,9 milliárdért végezték volna el a munkákat, az EB Hungary Invest Kft. ajánlata pedig érvénytelen lett. Az indoklás szerint excel formátumban nyújtották be az üzleti titokkal végett költségvetést, melynek főösszesítője a felolvasólaptól eltérő összegben jelölte meg a tartalékkeret nélküli nettó ajánlati árat. Ez alternatív ajánlatnak minősül, amit a kiírásban megtiltottak.

A Fejér-B.Á.L. ugyanakkor nem egyedül fog dolgozni a sportiskola rekonstrukcióján és bővítésén. Számos munkát kiadnak alvállalkozónak, egyebek mellett az épületgépészeti, bontási, bádogozási, kertépítési munkákat is. Az eljárás összegzése szerint alvállalkozóként jelölték meg

  • a közbeszerzéseken jól szereplő, kormánybarát West Hungária Bau Kft.-t,
  • valamint a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft.-t, melynek tulajdonosai szintén Mészáros gyerekei.

A beruházás során teljesen megújul a létesítmény. A jelenleg működő sporttagozatos általános iskola, annak folyamatos működése mellett több ütemben megvalósuló építéssel és bontással egy 16 tantermes általános iskola és egy 8 tantermes sporttagozatos középiskola oktatási együttesévé bővül. Ezzel egyidejűleg a telken helyi birkózó egyesület versenyre is alkalmas, az iskolai testnevelési órákat is kiszolgáló edzőtermei is megvalósulnak.