2019. február 6. 11:21
mfor.hu

Ez egy külön megegyezés eredménye, átfogó, kötelező digitális adóztatás még mindig nincs az EU-ban.

Megegyezett Franciaországgal az Apple helyi szervezete, a vállalat digitális adót fizet az országban. A cég nem hozta nyilvánosságra a hivatalos összeget, de az a becslések szerint eléri az 500 millió eurót, adta hírül a Reuters. Az adó mértékét megbecslő L’Express/L’Expansion pénzügyi magazin szerint az Apple és a francia adóhatóság több hónapnyi huzavona után tavaly decemberben jutott egyezségre.

Az átfogó és kötelező digitális adó egyre forróbb téma az Európai Unióban. Az eredeti, tavaly márciusban bemutatott tervek szerint 3 százalékos adót vetettek volna ki a világszinten 750 millió eurós, az Európai Unióban pedig legalább 50 millió eurós bevételt elérő techvállalatok éves forgalmára. Ez a kezdeményezés ebben a formában azonban elbukott: valószínűleg az USA várható válaszlépésétől megrettenve decemberben úgy módosították a tervezetet, hogy a digitális hirdetési bevételeket adóztatnák csak meg, ráadásul úgy, hogy az alól valószínűleg az Amazon és az Apple is kivételt képeznének.

Az uniós digitális adó ügyét az államszervezet mindenesetre még a 2019 májusi európai parlamenti választások előtt rendezni akarja. Hogy ez összejön-e, az kérdéses, mert az élesítéséhez az összes EU-s kormány egyhnagú beleegyezése kell, márpedig az új sarc megítélése ellentmondásos az államszövetségen belül. Az általános érvényű techadó helyett a tagállamok egyelőre saját, helyi adókkal próbálkoznak, melyek minden techcégre vonatkoznának - de most, az egyetlen vállalattal megkötött, külön megállapodással ezt a koncepciót is sikerült még jobban felhigítani.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.