2008. március 11. 08:44

Ötvenmillió dollárt fektet csehországi gyárába az izraeli Teva gyógyszergyár, amely nemrég kétszer ekkora beruházás lehetőségét ismertette Magyarországon.

A világ vezető generikus gyógyszergyára, a Teva 2005. júliusban vásárolta meg az amerikai Ivax gyógyszergyárat 7,5 milliárd dollárért, így került hozzá az ügylet 2006-os zárásakor az Ivax cseh leányvállalata is.

A Teva csehországi fejlesztési tervének bejelentését Mirek Topolanek cseh kormányfő jeruzsálemi látogatására időzítették. Egy új termelőegység létesülne az izraeli beruházásból.

A Teva Magyarország Zrt. egyedi kormánydöntéssel szeretne támogatáshoz jutni 100 millió dollár értékű kapacitásbővítő beruházáshoz, amelyet az anyacég tervez, mondta Gábor Péter, a Teva Magyarország üzletfejlesztési igazgatója január végén.

A beruházás helyszínéről az anyacég Teva igazgatósága dönt, a beruházásra a Teva csoport minden olyan európai leányvállalata pályázik, ahol termelés is folyik, így a lengyel, a cseh és az ír Teva-cégekkel versenyez a magyarországi Teva, mondta Gábor Péter. A beruházással meg lehetne kétszerezni a gyártókapacitást Debrecenben, a volt Biogal gyógyszergyárban.

A most bejelentett csehországi fejlesztés független a fenti tervektől, a magyarországi beruházásról szóló döntés előkészítése folyamatban van, mondta az üzletfejlesztési igazgató hétfőn az MTI-nek.

MTI/Menedzsment Fórum