2019. szeptember 24. 11:29

Harci- és szállító helikopterek javítására és a szükséges alkatrészek beszerzésére kötött szerződést a honvédelmi tárca. A közbeszerzési eljárás eredményét ismertető hirdetmény kedden jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.

A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala három közbeszerzési eljárás eredményét tette közzé az uniós közbeszerzési értesítőben. Két esetben, az áprilisban kiírt tárgyalásos eljárások során harci- és szállító helikopterek fenntartásához szükséges alkatrészek beszerzésére és a berendezések javítására keresett vállalkozót a hivatal, a harmadik, júliusban indított eljárásban pedig haditechnikai eszközök karbantartására, javítására akart szerződni.

Mi-24-es helikopter (Fotó: Wikipedia) Mi-24-es helikopter (Fotó: Wikipedia)

A három szerződés összértéke kicsivel több mint nettó 10 milliárd forint, melynek nagy része, nettó 8 milliárd egy moszkvai céghez fog vándorolni.

A Mi-24-es harcihelikopterek fenntartására 3,9 milliárd forintra szerződött a HM az AO Vertoljoti Rossziji moszkvai céggel, és ugyanez a név szerepel a Mi-8-as és Mi-17-es szállítóhelikopterekre vonatkozó fenntartási szerződésen is. Ennek értéke szintén nettó 3,9 milliárd forint. Mindkét esetben hosszú távú szerződésről van szó, hiszen 2026-tal bezárólag lehet felhasználni, elkölteni a szóban forgó összeget. A munkára egyébként egyedül az oroszok jelentkeztek, akikkel nem ez volt az első szerződéskötése a minisztériumnak.

2017 novemberében például egy 70 millió eurós (több mint 20 milliárd forintos) kontraktust szingóztak a felek. Ennek értelmében hat Mi–24P és ugyanennyi Mi–24V típusú helikopter komplex ipari nagyjavítását, továbbá kiegészítő műszaki szolgáltatásokat kell megcsinálniuk az oroszoknak.

Kapcsolódó cikkünk:
3500 milliárdba kerülhet a hazai fegyverkezés

A haditechnikai eszközök idei és jövő évi karbantartásával pedig a tárca a saját cégét, a harckocsik karbantartásával foglalkozó  Honvédelmi Minisztérium Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.-vel szerződtek le. A kontraktus ellenértéke nettó 2,1 milliárd forint.

Mindhárom szerződéskötést egy hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárás előzte meg, melynek során csak az árat vette figyelembe a hivatal és a legalacsonyabb összegű ajánlat lett a befutó.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!