2019. szeptember 24. 11:29

Harci- és szállító helikopterek javítására és a szükséges alkatrészek beszerzésére kötött szerződést a honvédelmi tárca. A közbeszerzési eljárás eredményét ismertető hirdetmény kedden jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.

A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala három közbeszerzési eljárás eredményét tette közzé az uniós közbeszerzési értesítőben. Két esetben, az áprilisban kiírt tárgyalásos eljárások során harci- és szállító helikopterek fenntartásához szükséges alkatrészek beszerzésére és a berendezések javítására keresett vállalkozót a hivatal, a harmadik, júliusban indított eljárásban pedig haditechnikai eszközök karbantartására, javítására akart szerződni.

Mi-24-es helikopter (Fotó: Wikipedia) Mi-24-es helikopter (Fotó: Wikipedia)

A három szerződés összértéke kicsivel több mint nettó 10 milliárd forint, melynek nagy része, nettó 8 milliárd egy moszkvai céghez fog vándorolni.

A Mi-24-es harcihelikopterek fenntartására 3,9 milliárd forintra szerződött a HM az AO Vertoljoti Rossziji moszkvai céggel, és ugyanez a név szerepel a Mi-8-as és Mi-17-es szállítóhelikopterekre vonatkozó fenntartási szerződésen is. Ennek értéke szintén nettó 3,9 milliárd forint. Mindkét esetben hosszú távú szerződésről van szó, hiszen 2026-tal bezárólag lehet felhasználni, elkölteni a szóban forgó összeget. A munkára egyébként egyedül az oroszok jelentkeztek, akikkel nem ez volt az első szerződéskötése a minisztériumnak.

2017 novemberében például egy 70 millió eurós (több mint 20 milliárd forintos) kontraktust szingóztak a felek. Ennek értelmében hat Mi–24P és ugyanennyi Mi–24V típusú helikopter komplex ipari nagyjavítását, továbbá kiegészítő műszaki szolgáltatásokat kell megcsinálniuk az oroszoknak.

Kapcsolódó cikkünk:
3500 milliárdba kerülhet a hazai fegyverkezés

A haditechnikai eszközök idei és jövő évi karbantartásával pedig a tárca a saját cégét, a harckocsik karbantartásával foglalkozó  Honvédelmi Minisztérium Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.-vel szerződtek le. A kontraktus ellenértéke nettó 2,1 milliárd forint.

Mindhárom szerződéskötést egy hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárás előzte meg, melynek során csak az árat vette figyelembe a hivatal és a legalacsonyabb összegű ajánlat lett a befutó.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.