2019. szeptember 24. 11:29

Harci- és szállító helikopterek javítására és a szükséges alkatrészek beszerzésére kötött szerződést a honvédelmi tárca. A közbeszerzési eljárás eredményét ismertető hirdetmény kedden jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.

A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala három közbeszerzési eljárás eredményét tette közzé az uniós közbeszerzési értesítőben. Két esetben, az áprilisban kiírt tárgyalásos eljárások során harci- és szállító helikopterek fenntartásához szükséges alkatrészek beszerzésére és a berendezések javítására keresett vállalkozót a hivatal, a harmadik, júliusban indított eljárásban pedig haditechnikai eszközök karbantartására, javítására akart szerződni.

Mi-24-es helikopter (Fotó: Wikipedia) Mi-24-es helikopter (Fotó: Wikipedia)

A három szerződés összértéke kicsivel több mint nettó 10 milliárd forint, melynek nagy része, nettó 8 milliárd egy moszkvai céghez fog vándorolni.

A Mi-24-es harcihelikopterek fenntartására 3,9 milliárd forintra szerződött a HM az AO Vertoljoti Rossziji moszkvai céggel, és ugyanez a név szerepel a Mi-8-as és Mi-17-es szállítóhelikopterekre vonatkozó fenntartási szerződésen is. Ennek értéke szintén nettó 3,9 milliárd forint. Mindkét esetben hosszú távú szerződésről van szó, hiszen 2026-tal bezárólag lehet felhasználni, elkölteni a szóban forgó összeget. A munkára egyébként egyedül az oroszok jelentkeztek, akikkel nem ez volt az első szerződéskötése a minisztériumnak.

2017 novemberében például egy 70 millió eurós (több mint 20 milliárd forintos) kontraktust szingóztak a felek. Ennek értelmében hat Mi–24P és ugyanennyi Mi–24V típusú helikopter komplex ipari nagyjavítását, továbbá kiegészítő műszaki szolgáltatásokat kell megcsinálniuk az oroszoknak.

Kapcsolódó cikkünk:
3500 milliárdba kerülhet a hazai fegyverkezés

A haditechnikai eszközök idei és jövő évi karbantartásával pedig a tárca a saját cégét, a harckocsik karbantartásával foglalkozó  Honvédelmi Minisztérium Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt.-vel szerződtek le. A kontraktus ellenértéke nettó 2,1 milliárd forint.

Mindhárom szerződéskötést egy hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárás előzte meg, melynek során csak az árat vette figyelembe a hivatal és a legalacsonyabb összegű ajánlat lett a befutó.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.