TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A partnerek között ott van egy olyan maláj cég is, mely a fürkészős-portyázós tavaszi lélegeztetőgép-beszerzésekben már érdekelt volt, az egyik hazai partner tulajdonosa pedig az azeri baltás gyilkos történetéből ismerős.

Kiderült, hány darab koronavírus-tesztet vásárolt a beszerzéseket intéző Külgazdasági és Külügyminisztérium, és az is, hogy ezeket mely cégektől vette, összesen mennyiért. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közérdekű adatigényléssel fordult a kormányhoz, melynek eredményét egy Facebook-posztban osztotta meg csütörtök reggel. Eszerint

2 043 280 darab tesztet szereztek be, összesen 9 580 639 177 forintért.

Egyetlen teszt ára eszerint kerekítve 4700 forintra jön ki.

A partnercégek a következők voltak:

  • Pro Concept Kft.,
  • GR Technologies,
  • Clinomix Inc.,
  • Speciál99 Külkereskedelmi Kft.,
  • Primer Design Ltd.

Ujhelyi szerint van olyan vállalkozás ezek között, amely a cégadatai szerint alapvetően ingatlanértékesítéssel foglalkozik, egy másik pedig az Orbán-kormánynak fontos azeri ügyekben tűnt fel.

Koronavírusteszthez vesznek mintát egy nő torkából a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban 2020. május 12-én. Illusztráció. (MTI/Varga György) Koronavírusteszthez vesznek mintát egy nő torkából a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban 2020. május 12-én. Illusztráció. (MTI/Varga György)

A GR Technologies nevű maláj cég már együttműködött a kormánnyal COVID-ügyben, tőlük korábban több mint hatezer lélegeztetőgépet vettek. A hazai Pro Concept Kft. is szállított járványvédelmi eszközöket már tavasszal is a külügynek, ezekről a beszerzésekről a 444 írt bővebben nemrég.

A baltás gyilkos meg a korona-tesztek

Érdekes partner a beszerzésekben a Pro Concept. A cég főtevékenysége információ-technológiai szaktanácsadás, de foglalkozik ingatlanok adásvételével, bérbeadásával is - erre utalhatott Ujhelyi. A vállalat tevékenységi körei között szerepel még a szoftver- és számítógép-kereskedelem és a gyógyszer, gyógyászati termék nagykereskedelme - nyilván most az utóbbi a releváns.

A Pro Concept az a cég, amelyik az Ujhelyi által említett, az Orbán-kormánynak fontos azeri ügyekhez kapcsolódik, a tulajdonosa, Hiszem Jánoson keresztül - erről a történetről az Átlátszó írt pár éve. A sztori röviden: 2012-ben több részletben több mint kilencmillió dollár érkezett egy befolyásos azeri politikus fiának Budapesten nyitott bankszámlájára, miközben a magyar kormány éppen furcsa körülmények között kiadta az azeri baltás gyilkost. A pénzt a Brit Virgin-szigetekre bejegyzett Velasco International Inc. magyarországi bankszámlájára utalták, melynek korábban Hiszem János volt a magyarországi kézbesítési megbízottja.

A Pro Concept a tavalyi évre vonatkozó céges beszámolót még nem adta le, a megelőző pár éve így alakult: 

  • nettó árbevétel: 2015-ben még semmi sem volt, a következő évben 530 millió forint, aztán 1,3 milliárd, majd 2018-ban 3,8 milliárd.
  • nyereség 2015-től 2018-ig: 617 ezer forintos mínusz, majd 180 milliós plusz, aztán 540 milliós, majd 1,9 milliárdos profit.

Az új arcok

A Climonix Inc., a Speciál 99 Külkereskedelmi Kft. és a Primer Design Ltd. új a külügy üzleti partnerei között.

A hazai Speciál 99 építéssel, bontással, ingatlanokkal is foglalkozik, de főtevékenysége az egyéb háztartási cikk nagykereskedelme. Ők már leadták a tavalyi évre vonatkozó beszámolójukat, értékesítésük nettó árbevétele így alakult 2015-től fogva: 18 millió, 50 millió, 116 millió, 145 millió, majd tavaly 255 millió forint. A nyereség: 3 millió, 8 millió, 8 millió, 7 millió, majd tavaly egy nagy ugrással 24 millió forint.

A Primer Design Ltd. egy PCR-tesztek gyártására szakosodott brit cég.

A Climonix Inc.-re a keresések egy 2015-ös alapítású, USA-ban bejegyzett céget dobnak ki, mely divatcikkeket gyárt: mellényeket, anorákokat, különféle nyakkendőket, de elsősorban bőrkesztyűket. Ennek azért nem érdemes nagyobb jelentőséget tulajdonítani, mert a pandémia alatt egy csomó vállalat kezdett olyan tevékenységbe, mely az eredeti hivatásához nem feltétlenül áll közel, itthon például a MOL kezdett kézfertőtlenítő-gyártásba. Simán lehet, hogy a Climonix tevékenységi köre is bővült, például gyógyászati eszközök kereskedelmével.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.