Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Horvát ásványvízért fut versenyt a magyar cég az amerikai multival.

Terjeszkedne a Szentkirályi Ásványvíz gyártója: az mfor tudomása szerint a nehéz helyzetbe jutott horvát konkurencia termékét szemelték ki.

Az Agrokor csoportról, illetve annak Jana nevű ásványvízéről van szó. A csoport komoly pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért kerülhet sor egyes érdekeltségei eladására. Közép-európai méretben gigantikus vállalatról van szó, amelyik kulcspozíciókat szerzett a térség élelmiszeriparában, legyen szó növényi olajokról, borokról, asztali sóról, ásványvízről, más termékekről.

Az év elején arról szóltak a sajtóhírek, hogy a csoport a Coca-Colával tárgyal a Horvátországban piacvezető Jana, valamint Jamnica ásványvízet is gyártó Jamnica d. d. eladásáról. Információink szerint azonban a magyarországi székhelyű - két éve egy olasz tulajdonban lévő cseh cég által felvásárolt - Szentkirályi Ásványvíz Kft. is érdeklődik a piacbővítési lehetőség iránt. Az esélyek ugyanakkor nem egyformák. A piaci szereplők szerint meglepetés lenne, ha a magyar cég meg tudná verni az amerikai multit ebben a versenyben.

Amikor Puskás Öcsi lett a Szentkirályi reklámarca 

A Jamnica termékeit Magyarországon is forgalmazzák, a Szentkirályi tehát jelentősen tudná gyarapítani piaci részesedését, ha mégis sikerülne dűlőre jutnia a horvát társasággal. Az egy főre jutó magyar fogyasztás éves szinten 126-130 liter között van, ez tehát az egyik legdinamikusabban növekvő élelmiszeripari szektor.

A Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft.-nek 2015-ben (tehát az új tulajdonos belépése, és a két gyártó egyesítése évében) 9,2 milliárd forintos nettó árbevétel mellett mintegy 906 millió forintos adózás előtti eredménye volt. 

Információnkkal megkerestük a Szentkirályi Ásványvíz Kft.-t, ahonnan egyelőre nem jött válasz, amint reagálnak, visszatérünk a témára.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.