2017. november 9. 21:46

Csak a Jóisten tudja, mit művel a Facebook a gyerekeink agyával - nyilatkozta Sean Parker, a Facebook első elnöke, aki 2004-ben csatlakozott a céghez.

Élesen kritizálta a Facebookot és Mark Zuckerberg vezérigazgatót, de önmagát is Sean Parker, aki a techóriássá lett cég első elnöke volt – írja a Business Insider.

Nem ő az első, mi is beszámoltunk arról, hogy számos korábbi fejlesztő, mérnök pont ugyanígy vélekedik a közösségi média óriásairól.
 
Korábbi cikkünk: Menekülnek a Facebook, Google kulcsfigurái: szörnyetegeket teremtettek 

Parker szerint a Facebook és az azt követő hasonló szolgáltatások megalkotásának célja már eredetileg is az volt, hogy a felhasználók minél több idejét és tudatos figyelmét lekössék. Arról is beszélt, hogy a posztokra érkező lájkok és kommentek olyan dopaminlökettel jutalmazzák a felhasználókat, ami miatt még többet fognak posztolni, amit további jutalmazási mechanizmus követ, és így tovább.  "Ez egy közösségi-igazoló visszacsatolási hurok [...] pontosan olyasmi, amivel egy olyan hekker, mint én magam is, előállna, mert ezzel egy sebezhetőséget használ ki az emberi pszichológiában." - idézi Parkert az Index.           

Sean Parker, a Facebook első elnöke

A feltalálók, az alkotók – én, Mark, Kevin Systrom az Instagramon, mindezek az emberek – tisztában voltak ezzel. És mégis megcsináltuk - nyilatkozta az Axiosnak Parker.

A Facebook és a Google egyik befeketetője, Roger McNamee úgy nyilatkozott a Guardian-nak, hogy "a két cég vezetői jó emberek, akiknek jó szándékú stratégiái borzalmas nem szándékolt következményekhez vezettek... A probléma az, hogy semmit sem tehetnek a kár enyhítéséért, amíg fel nem hagynak a jelenlegi hirdetési modellekkel."
 
mfor.hu 

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!