2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A befolyásos brit lap szerint a "szemet szemért" elvet követi a magyar kormány.

A magyar sörcsata híre eljutott a világ egyik vezető lapjának, ,a The Guardian szerkesztőségéhez is. Az internetes kiadásban ma hajnalban megjelent összefoglaló bemutatja a törvényhozási szintig jutott ügy hátterét, rámutatva, hogy a javaslat célkeresztjében valójában a Heineken áll.

Mint írják, a héten (valójában az előző héten) beterjesztett törvénycsomag, amelyet a keményvonalas jobboldali kormányfő, Orbán Viktor pártja, a Fidesz jegyez, az önkényuralmi jelképek - a náci svasztika, vagy az ötágú vörös csillag - kereskedelmi használatát tiltja meg, de valójában nem szól többről, mint arról, hogy a kormány megorrolt a holland sörgyártóra, amiért megnyerte a romániai magyar közösségnek készített sör miatt indult kereskedelmi jogvitát. Ez egy "szemet szemért" reakció - összegzi cikkében a The Guardian.

A lap felidézi, amit a témában Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve a holland cég eddig állított. Emlékeztetnek arra, hogy a Heineken a második világháború előtt már használta a vörös csillagot, majd amikor az a kommunizmus szimbolikájává vált, a fehér változatát kezdte használni, 1991 után pedig visszatértek az eredeti verzióhoz.

Az újság fontosnak tartotta még megemlíteni, hogy egyes szakértők szerint nem sok esély van a javaslag elfogadására, tekintettel arra, hogy más cégek is használják logóként a vörös csillagot. Köztük a San Pellegrino olasz ásványvízgyártó.

Végül felidézik Kovács Tamás olimpiai bronzérmes, világbajnok vívó minapi bejelentését, miszerint visszadja az egyik állami kitüntetését (a Munka Érdemrend Arany fokozatú kitüntetéséről van szó), amelyiket vörös csillag motívum díszit, mert nem akar két év börtönt kockázatni. (A javaslat értelmében legfeljebb két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, aki vét a rendelkezések ellen.)

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!