2011. május 12. 09:37

A Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Klímabarát Otthon Alprogram keretében 201 pályázat kapott támogatást a május 9-i döntés alapján, ezzel összesen 379 millió forint támogatást ítélt meg a kormány - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön.

Ugyanekkor a bizottság a korábban már elbírált pályázatok közül tíznél szerződésmódosításról határozott, míg 41 pályázat esetében a támogatási összeget módosította.

A nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítési bevételekből finanszírozott Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogramja keretében a nem iparosított technológiával készült lakóépületek energetikai korszerűsítésére, illetve új, energiahatékony épületek építésére 2010. október 30-ig pályázhattak az érdeklődők.

A beérkezett pályázatok közül újabb 201 pályázatról született támogatói döntés, ezzel az alprogramon belül támogatott pályázatok száma 1.054-re emelkedett, a megítélt támogatás 1,67 milliárd forintra nőtt. A megvalósuló beruházások a számítások szerint 3.738 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélik meg a környezetet évente és hozzájárulnak évi 63.935 gigajoule energia megtakarításához is.

Az alprogram első kifizetései is megtörténtek: már 167,7 millió forint értékű támogatást utaltak ki 188 nyertes pályázó részére. A benyújtott pályázatok feldolgozása folyamatos, az elbírálás, döntésre terjesztés az elkövetkező hónapokban is folytatódik. A nyerteseknek járó támogatások további kifizetésére a beruházások befejezését követő záró beszámolók jóváhagyását követően kerülhet majd sor - emlékeztet a minisztérium.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a ZBR program 2011. január 1-i átvétele óta intenzíven dolgozik a már meghirdetett program végrehajtásán és további, a lakosság számára tervezett energiahatékonysági konstrukciók előkészítésén. A nyár folyamán várhatóan két pályázatot írnak ki az Új Széchenyi Terv keretein belül; az egyik a meglévő családi házak energetikai korszerűsítésére a másik pedig új építésű családi házak energiahatékony módon történő létrehozásához fog segítséget nyújtani a lakossági pályázók számára.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.