TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. december 1. 10:29

Valóban folytat tárgyalásokat a Ringier Kiadó a Szabad Sajtó Alapítvánnyal a Népszabadság Zrt. 27 százalékos tulajdonrészének megvételéről - mondta a kiadó kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön az alapítvány elnökének lemondásáról szóló hírre reagálva.

Mihók Attila a Ringier részéről megerősítette az alapítvány tulajdonában lévő hányad megvételének szándékát, azt pedig nyilvánvalónak nevezte, hogy a lap újságíróinak birtokában lévő, fennmaradó szűk két százalék megszerzése is célja a kiadónak.

Az ügyvezető igazgató arra nem tudott válaszolni, mikorra záródhatnak le az erről folyó tárgyalások, csak annyit mondott: a Ringier minél hamarabb megegyezésre szeretne jutni.

Földes György szerdán közölte, hogy lemond a Szabad Sajtó Alapítvány kuratóriumában betöltött elnöki posztjáról, mert nem ért egyet a testület többségének azon javaslatával, hogy tárgyalásokat kezdeményezzenek a Népszabadság Zrt.-ben lévő tulajdonrészük eladásáról.

Jelenleg a Szabad Sajtó Alapítvány 27,7 százalékot, a Ringier Kiadó több mint 70 százalékot birtokol a részvényekből, míg a fennmaradó kevesebb mint 2 százalékon a lap újságírói osztoznak.

A Ringier Kiadó Magyarország egyik legnagyobb lapkiadójaként 1993 óta van jelen a magyar piacon. Megjelenteti Magyarország legnagyobb napilapját, a Blikket, valamint az egyetlen sportnapilapot, a Nemzeti Sportot. A napilapok mellett számos magazin, könyvek, valamint internetes portálok képezik portfólióját.

A Népszabadság Rt. 1990-ben alakult meg a Bertelsmann-csoport részvételével, miután a rendszerváltozást követően, 1990 márciusában az állampárt jogutódja lemondott a Népszabadság tulajdonjogáról, és az új lapgazda az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány lett.

A svájci Ringier Kiadó 2001 novemberében szerzett 49,9 százalékos részesedést a Népszabadságban, megvásárolva a Bertelsmann tulajdonrészét, majd 2005. április 27-én a részvények 67,7 százalékának elérésével megszerezte a többségi tulajdonrészt.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.