2008. december 20. 09:44

Majdnem egy hónapra leállította pénteken termelését a csehországi Skoda Auto gyár, miután a nemzetközi pénzügyi válság következtében csökkent a Skodák iránti kereslet.

Egyhónapos kényszerpihenőről döntöttek a Skoda Auto csehországi gyárában, mely a társaság történetében a leghosszabb leállás lesz. A részvénytársaság három csehországi gyárában a munka január 13-án indul meg újra. A Skoda, amely tavasszal még szombaton is termelt, nagyon erőteljesen érzi a gazdasági recessziót, s gyakorlatilag október óta már több ízben is leállította néhány napra a munkát. Az igazgatóság döntése alapján a jövő év első felében csak négynaposak lesznek a munkahetek. Jaroslav Povsík, a cég szakszervezeti vezetője szerint nem kizárt, hogy a következő időszakban újabb leállásokra kell számítani.

A Skoda gyár termelésének korlátozása nagyon jelentős negatív hatást gyakorolhat a 45 ezer lakosú Mladá Boleslav városra is. Miután a város és környéke lakosságának nagy része - majdnem 20 ezer ember - a gyárban dolgozik, a keresetek csökkenése kihat a helyi kereskedelem és fogyasztás alakulására is.

A Skoda az elmúlt hetekben felmondta a szerződést a külföldi munkavállalókkal, akiket közvetítő cégeken keresztül alkalmazott. Mintegy 1500 lengyel, szlovák, ukrán munkás már távozott a gyárból, s további mintegy 2500 szerződése a jövő év első heteiben jár le.

A város lakossága most attól tart, hogy a munka és kereset nélkül maradt emberek közül sokan Mladá Boleslavban maradnak, s nehéz szociális helyzetük a bűnözés növekedéséhez vezethet. Az állami rendőrség intézkedéseket foganatosított, s növelte létszámát a helyi rendőrség is.

A hazai, tehát a törzsalkalmazottaktól a cég egyelőre nem kíván megválni. "Számuk a jövő évben csak mintegy három százalékkal csökken. Többnyire nyugdíjaztatásról van szó" - mondta újságíróknak Jaroslav Cerny, a Skoda szóvivője.

A Skoda az idén több mint 700 ezer gépkocsi gyártásával számolt, a tavalyi 630 ezer ellenében. Tavaly - 2006-hoz viszonyítva - 14,5 százalékkal több Skoda kelt el a piacon. Az idén a cég maximálisan 7 százalékos növekedéssel számol.

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.