2008. február 19. 07:44

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) január végén versenyfelügyeleti eljárást indított a hazai bankkártya-kibocsátók és elfogadói hálózatok üzemeltetői ellen. A hivatal az ellenőrzést kiterjesztette a két domináns magyarországi kártyacégre, a MasterCardra és a Visára is, értesült a Napi Gazdaság.

A vizsgálat alapjául szolgáló precedenst egyértelműen az Európai Bizottságnak a MasterCarddal szemben hozott múlt év decemberi határozata adja, amelyben Brüsszel fél évet biztosított a kártyacégnek a versenyszabályokat sértő multilaterális bankközi díjainak módosítására. A brüsszeli határozat - szögezte le a versenytárs Visa regionális vezetője, Mark Antipov - önmagában nem kérdőjelezte meg a bankközi jutalék (interchange-díj) szükségességét, pusztán annak mértékét kifogásolta.

A hazai bankkártya-elfogadói piac fejlődésének egyik fő kerékkötője, hogy a hazai banki gyakorlatban csak nehezen csökken a kártyás fizetés után a tranzakció értékéből a plasztikot kibocsátó pénzintézet számára fizetendő jutalék összege. Ez az összeg korábban évekig 1,7 százalék volt, jelenleg a vásárlási érték 1,2 százalékát teszi ki, ami az európai környezetben magasnak számít, de messze nem minősül egyedinek.

A magas teher következményeként terjed több szomszédos országhoz képest is lassan az elfogadói (pos) hálózat és ez lehet az oka annak is, hogy egészen a legutóbbi időkig a kártyaelfogadói piac lényegében csak két szereplőre korlátozódott. A hazai gyakorlat megváltoztatására ugyanakkor sem a MasterCardnak, sem a Visának nincs lehetősége, az ugyanis a hazai bankok közötti megállapodásokon múlik.

A mostani vizsgálattal kapcsolatban a banki szakemberek óvatos pesszimizmusuknak adnak hangot: véleményük szerint a GVH vizsgálata ezúttal is csak a felszínnel foglalkozik majd, a tartalmi összefüggéseket aligha érinti. Ezek közül a legfontosabb, hogy a kártyás fizetés költségeit a GVH összevesse a készpénzkezelés költségeivel, de a vizsgálatnak arra is figyelemmel kell lennie, hogy más országokkal ellentétben a kártyaelfogadásra alkalmas pos-terminálokat rendszerint nem a kereskedő vásárolja meg és üzemelteti, hanem az elfogadói hálózatot fenntartó pénzintézet, írja a Napi Gazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.