<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az eddiginél erőteljesebben kívánja kifejezésre juttatni a menedzser-társadalom gazdaságpolitikára vonatkozó javaslatait Takács János. A Menedzserek Országos Szövetségének (MOSZ) új elnöke azt is bejelentette, hogy jövőre - Kiváló Menedzser néven - újabb pályázatot hirdetnek a hazai vezetők számára.

Hallatni fogja hangját az új elnök

"A menedzserek meghatározó szereplői a magyar gazdaságnak, ezért a gazdaságpolitikai döntések előkészítésében is minél aktívabban részt kell venniük" - mondta el bemutatkozó sajtótájékoztatóján csütörtökön Takács János, akit június elején egyhangú döntéssel választottak meg a MOSZ új elnökévé.

Hatékonyabb kommunikáció kell


Az mfor.hu azon kérdésére, mit és mennyiben fog másképp csinálni, mint elődje, a szervezetet 13 évig vezető Lepsényi István, annyit válaszolt: egyrészt szeretné megőrizni a kontinuitást, másrészt viszont megújulásra is szükség van. Így például a jövőben az eddiginél markánsabban kell a szervezetnek megjelennie véleményével a gazdaságpolitikai kérdéseket illetően, például az ország versenyképességét segítő javaslatokkal. Ennek érdekében viszont a kommunikáció hatékonyságán is javítani kell, emelte ki a vezető.

Dénes Gábor, a MOSZ főtitkára mindehhez annyit tett hozzá, hogy a munkáltatói oldal szervezeteinek a jövőben egyeztetniük kellene elképzeléseiket, és ennek megfelelően egységes fellépésre lenne szükség.         

Hiányzik a társadalmi konszenzus

Ami a másik oldalt illeti, Takács János szerint a politikusok fogadókészségével eddig nem volt baj: "Magyarországon sokkal közvetlenebb a kapcsolat a gazdaság szereplői és a politikai elit között, mint például a szomszédos államokban. Az itteni politikusokat könnyebb elérni". Negatívumként említette viszont, hogy bár sok javaslatukat meghallgatják, azokból csak keveset ültetnek át a gyakorlatba - ráadásul azokat is meglehetősen lassan.

A fogadókészséget bizonyítandó az elnök megemlítette, hogy Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a közelmúltban hívta össze egyeztetésre a vezető menedzsereket, emellett Sólyom László köztársasági elnök is fogadta őket. Hozzátette, hogy a gazdaság fellendítése érdekében nem csak pártszintű, hanem társadalmi konszenzusra is szükség lenne.

A MOSZ szerepét illetően elmondta: a szervezet csupán definiálja, milyen környezetben és feltételrendszer mellett tudnak a gazdaság szereplői jól működni, ennek megteremtése - így a hogyan kérdés megválaszolása is - már a kormány feladata.

Új pályázat indul vezetőknek

A MOSZ-on belüli tervekről annyit árult el, hogy jövőre új pályázatot hirdetnek a főnökök számára, Kiváló Menedzser címmel. Ezt a titulust – az Év Menedzsere és az Év Fiatal Menedzsere díjjal ellentétben – több vezető is megkaphatja egy évben, amennyiben teljesíti a pályázatban szereplő kritériumokat.       

Az Év Menedzsere díjat egyébként - az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatójaként - már Takács János is elnyerte, 2005-ben. Az erdélyi származású menedzser emellett több tisztséget is ellát, hiszen a Magyar Európai Üzleti Tanácsnak 2006-tól, a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Kamarának 2004-től elnöke, 2000 óta pedig alelnöki pozíciót tölt be a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségében. Ezeket a funkciókat a mostani kinevezése után is megtartja, válaszolta a vezető az mfor.hu kérdésére.

W. B.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.